Mainos

Lumimyrsky iski Ruotsiin

Keski- ja Etelä-Eurooppaa vaivannut lumimyrsky vaikeuttaa oloja nyt myös Etelä-Ruotsissa. Viranomaisten mukaan suurilta vahingoilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.

Ruotsin yli kulkenut lumimyrsky on vaikeuttanut liikennettä melkein koko maassa. Kovaan tuuleen ja voimakkaaseen lumentuloon oli tällä kertaa osattu varautua ja isommilta vahingoilta on vältytty.

Eurooppaa ravistellut lumimyrsky saapui Etelä-Ruotsiin aamuyöstä, ja levittäytyi päivän mittaan kohti pääkaupunkiseutua ja Pohjois-Ruotsia. Tuuli on puhaltanut 15-20 metriä sekunnissa ja lunta on tupruttanut 10-20 senttimetriä. Varhain aamulla suolahappolastissa ollut juna suistui raiteilta Helsingborgin lähellä.

-Tavarajunan raideilta suistuminen aiheutti aamupäivällä jonkun verran häiriöitä Skånessa, mutta muutoin junaliikenne on ainakin toistaiseksi sujunut hyvin. Lumentuloon on osattu valmistautua, kertoo Mia Törn Ruotsin valtionrautateiltä SJ:ltä.

Maantieliikenteelle sankasta lumentulosta on ollut enemmän haittaa ja Ruotsin tievirasto varoittelee hankalista tieolosuhteista lähes koko maassa. Tästä huolimatta maanteillä on sattunut lukuisia onnettomuuksia.

Viimetalvisesta Gudrun-myrskystä on ollut ainakin yksi hyöty: Nyt Ruotsissa varaudutaan myrskyyn, ja muun muassa Skånessä poliisi perusti aamulla erityisen johtokeskuksen on lumimyrskyn varalta. Armeija ja sen telaketjuvaunut ovat valmiina auttamaan.

Myös voimayhtiöt ovat ilmeisesti viisastuneet vahingosta ja kertovat olevansa nyt aiempaa paremmin varustautuneita. Lumimyrsky katkoi sähköjä Skånessa, Smålandissa ja Itä-Götanmaalla. Illansuussa noin 1500 taloutta oli vailla sähköjä.

Iltapäivällä lumimyrsky saapui Keski-Ruotsiin. Tukholman seudulla lunta tuli 20 senttiä, ja liikenne puuroutui. Tilannetta helpotti juuri tänään valmistunut Tukholman läntisen kehätien Essinge-väylän korjaustyö. Korkea proomunosturi törmäsi Essinge-väylän siltaan lokakuussa, ja siitä lähtien osa väylää on ollut suljettuna.

Ruotsin ilmatieteen laitoksen SMHI:n mukaan voimakkaan tuulen ja lumentulon on määrä heiketä illan aikana. Lumimyrsky ei näillä näkymin ulotu Suomeen lainkaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.