Mainos

Lumimyrsky hidasti hyökkäämistä Afganistanissa

Sateet ja kovat tuulet vaikeuttivat jälleen tänään Yhdysvaltain johtaman liittouman hyökkäystä Afganistanin itäosassa. Yhdysvaltain armeijan edustaja kertoi, että pommituksia jouduttiin rajoittamaan lumimyrskyn takia.

- Sää on äärimmäisen kehno, kertoi majuri Bryan Hilferty Bagramin lentotukikohdassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa sääolot ovat saaneet vielä jäljellä olevat al-Qaida-taistelijat linnoittautumaan syvälle luoliin.

Hilferty arvioi, että viime päivien taisteluissa on saanut surmansa yli 500 al-Qaidan jäsentä. Loput ovat liittouman joukkojen piirityksessä, ja heidän pakoon pääsyään pidetään erittäin epätodennäköisenä.

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan taisteluita saatetaan käydä kuitenkin vielä seitsemästä kymmeneen päivään.

Yhdysvaltain taistelukoneiden kerrottiin jatkaneen iskujaan Afganistanin itäosassa. Vuoristosta kuultiin voimakkaita räjähdyksiä samaan aikaan, kun lentämistä vaikeuttanut sumu alkoi hälvetä. Hilfertyn mukaan olot ovat kohentumassa taistelualueella, joka sijaitsee 150 kilometriä Kabulista etelään.

Yhdysvallat otti vankeja

Hilferty paljasti ensimmäisen kerran, että Yhdysvaltain joukot ovat ottaneet vankeja Itä-Afganistanissa käytävissä taisteluissa. Vangit ovat hänen mukaansa kuulusteltavina.

Yhdysvaltain johtamat joukot ovat taistelleet viikon ajan vuoristoon linnoittautuneita al-Qaidan taistelijoita vastaan Gardezin ympäristössä. Maahyökkäystä on kuvattu Afganistanin sodan ajan suurimmaksi.

Afganistanin väliaikaishallinnon johtaja Hamid Karzai sanoi tänään, että Yhdysvaltain johtamat joukot ovat murskaamaisillaan vuoristossa piileskelevien al-Qaida-taistelijoiden vastarinnan.

Karzai vakuutti, että kun taistelu on voitettu, viimeinenkin al-Qaidan päätukikohdista on saatu tuhottua Afganistanissa.

- Tämä oli viimeinen päätukikohta ja kohta se on tuhottu, Karzai sanoi Kabulissa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteivätkö pienet ryhmät siellä täällä yrittäisi vielä aiheuttaa ongelmia, pääministeri lisäsi vakuuttaen, että taistelu terrorismia vastaan jatkuu.

Afganistanilaisjoukkojen komentaja Gul Haider ja muutamat muut sotilasjohtajat kehottivat Yhdysvaltoja pyrkimään neuvotteluihin al-Qaidan ja Talebanin taistelijoiden kanssa. Haiderin mukaan nämä saattaisivat olla valmiita antautumaan.

Vuoristossa arvioidaan piileskelevän noin 200 taistelijaa. Yhdysvaltain armeija uskoo, että heidän joukossaan saattaa olla keskeisiä Osama bin Ladenin johtaman terroristiverkoston johtajia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.