Lumikero: 75-vuotias työntekijä heijastelee karua faktaa

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldtin tämänpäiväinen avaus eläkeiän suhteen ei ainakaan heti aiheuttanut suurempaa äläkkää ruotsalaispoliitikkojen keskuudessa. Reinfeldt väläytti Dagens Nyheter -lehden haastattelussa työuria, jotka voisivat jatkua aina 75 ikävuoteen asti. Tämä siksi, että nykyiset eläkevarat eivät tule yksinkertaisesti riittämään.

MTV3:n Tukholman kirjeenvaihtaja Kari Lumikero ei ihmettele hiljaisuutta.

– Ensinnäkään se ei ole ruotsalaisten tapa, älähtää tällaisiin. Tämä on pikemminkin alku pidemmille keskusteluille. Lisäksi jokainen poliitikko tietää, että tämä eläkeikä on yksi hyvinvointiyhteiskunnan kipupisteistä.

Sen tietävät myös muut Pohjoismaiden päämiehet. Samaisesta lehdestä löytyy nimittäin artikkeli, joka käsittelee kyseistä aihetta - työurien pidentämistä. Artikkelin on kirjoittanut kahdeksan maan päämiehet, yhtenä heistä pääministerimme Jyrki Katainen.

Aihe on arka, mutta tilastotiede kertoo karua faktaa.

– Ihan puhdasta tilastotietoa on se, että Ruotsin 9 miljoonaisesta väestöstä 2 miljoonaa on yli 65-vuotiaita ja tällä hetkellä syntyvistä lapsista puolet elää 100-vuotiaiksi. Tämä on hyvin konkreettinen näyttö siitä, että eläkkeellesiirtymisikä ei ole enää 65 vuotta vaan sen pitää olla paljon myöhemmin, Lumikero summaa.

Asiaa on yritetty selventää veronmaksajille myös vuosittain jaettavissa eläkeyhteenvedoissa.

– Niihin on nyt tehty valmiit laskelmat, kuinka monta vuotta heidän on vielä oltava työelämässä, jotta voisivat saada suunnilleen saman eläkkeen kuin edellinen sukupolvi.

Keskustelun kuohahtamista odottaessa media on jo nostanut esiin sen tosi seikan, että poliitikot ovat vääriä ihmisiä keskustelemaan aiheesta.

– Ruotsissa eduskunnassa ollut poliitikko voi saada täyden eläkkeen jo viisikymmentävuotiaana, jos hän on ollut riittävän monta vaalikautta eduskunnassa ja sama on muuten Suomessakin, Lumikero jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat