Lumikatto vaatii usein ammattimiestä

Paksu ja raskas lumi notkuu rakennusten katoilla ja moni miettii, miten sen sieltä poistaisi. Lumen putsaaminen rakennusten katoilta on ajankohtaista, sillä sinne kasaantunut lumi on jopa sorruttanut kattorakenteita.

Katolla huhkiminen lumilapion kanssa ei kuitenkaan liene aivan yksinkertaista. Monesti kannattaa miettiä ammattimiehen apua. Rakennusmestari Hannu Jokinen Kattava Oy:stä kertoo, että lumen poistaminen katolta on helppoa, mutta turvallisuuden pitää olla kunnossa. Hän muistutaa kuitenkin, että liian jyrkälle harjalle ei kannata kiivetä. Myös peltikatolla piilee omat vaaransa.

- Monta kertaa ainakin liukkaat katot eli peltikatot ovat vaarallisia, ellei niissä ole lumiesteitä. Kun sinne lähtee kävelemään, koko lappea lumi voi lähteä kerralla ja silloin sen mukana tullaan hyvin nopeasti alas, Jokinen kuvaa.

Monesti liukkaalta peltikatolta lumi tulee alas itsestäänkin, mutta huopakatolla lumi on jäädäkseen. Riittävän jyrkältä tiilikatolta taas lumi saattaa pudota aivan omallakin painollaan.

Älä hajota kattoa

Lumen putsaaminen katolta on jonkin verran myös tekniikkalaji.

- Pitää varoa, ettei riko sitä kattoa. Me pyritään jättämään katolle aina 5-10 senttiä lunta. Lunta ei saa lykätä katon pintaa pitkin, koska esimerkiksi huopakatossa on aina se vaara, että siihen tulee vaurio. Samoin jos lapiolla joutuu hakkaamaan jäätä pois, täytyy olla erityisen tarkka, Jokinen muistuttaa.

Myös peltikatoissa pinnoite on vaarassa vaurioitua liian ronskissa käsittelyssä. Katolla etenemisessä sen sijaan ei ole sen kummempia sääntöjä.

- Tasakatolla kannattaa edetä aivan samoin kuin tekisi lumitöitä tasaisella maalla paitsi että ei lykätä sitä pintaa pitkin. Sitten raahataan se sellaiselta puolelta alas, mistä lumen voi pudottaa. Jos katto on kalteva, aloitamme aina yleensä alaräystäältä ja lykkäämme siitä ensiksi. Kaltevalta osalta lumi lähtee sen jälkeen helposti itsestään.

Turvaköysi on kaiken A ja O

Etenkin turvaköysien ja -valjaiden pitää katolle kiipijällä olla asianmukaisesti kunnossa.

- Turvaköyden pitää venyä jonkin verran. Jos sattuu, että putoaa, niin turvaköysi ei saa tehdä äkkirykäystä, jolloin voi vaikka mennä selkä poikki. Tänä päivänä puhutaankin oikeastaan turvavaljaista, sillä se köysi lähtee selän puolelta, eikä nytkäytä selkää missään vaiheessa, Jokinen kertoo.

- Ne, jotka myyvät rakennusalan turvavarusteita, antavat varmasti myös ohjeita turvavaljaiden käyttöön. Toisaalta turvavarusteet eivät ole aivan halpoja, joten silloin varmasti tulee mieleen, että helpompaa on pyytää ammattimies apuun.

Turvaköysi ei myöskään auta ketään, ellei se ole luotettavasti kiinni.

- Mihinkään viemärin tuuletusputkeen sitä ei kannata kiinnittää, sillä silloin tulee putket mukaan ja pudotaan joka tapauksessa, Jokinen opastaa.

(MTV3)

Lunta kolataan talojen katolta. Helikopterikuva tehty yhteistyössä HeliPron kanssa, lentäjänä Pekka Ristolainen ja kuvaajana Aki Blomberg.

Lue myös:

    Uusimmat