Lumi ja talvi koettelevat puutarhaa

Lumisen ja kylmän talven seuraukset huolettavat kotipuutarhureita. Onko lumen alle peittynyt kasvimaa kunnossa? Miten painava lumi vaikuttaa puiden ja pensaiden oksiin?

Televisiosta tutun hortonomin Rauna Sarrivaaran mukaan osa kasveista talvehtii rauhassa lumipeitteen suojassa, mutta painavat lumikasat voivat vahingoittaa puita ja pensaita.

– Oikein kovilla pakkasilla puihin voi tulla pakkasvaurioita eli puun kuori kirjaimellisesti halkeaa pakkasen seurauksena. Usein voi metsässä kireällä pakkasella kuulla puiden paukkuvan, Sarrivaara kertoo.

Suurin osa perennoista ja sipulikasveista lakastuttaa maan päälliset osat talveksi. Kasvien mukulat, sipulit ja perennat ovat saaneet nauttia tänä vuonna myös etelässä pakkasesta eristävästä lumipeitteestä.

Valitettavasti kasvien lisäksi lumipeitteen alla talvehtii tyytyväisenä myös puutarhan pikkutuholaisia.

– Lumipeitteen alla kun on ollut oivat olosuhteet pikkunisäkkäille. Kani- ja rusakkovaurioita paljastuu varmasti, mutta jos suojaukset ovat kunnossa ei tuhoja juuri pitäisi olla, Rauna arvelee.

Ravistele lumet pois oksilta

Oman pihan puiden ja pensaiden painolastia voi helpottaa ravistelemalla lunta varovasti pois oksilta. Apua tarvitsevat etenkin havukasvit.

– Lumen poistoa esimerkiksi ravistelemalla suositellaan, jos lunta pääsee kertymään latvustoihin runsaasti. Usein lehtipuilla oksien tai latvan ratkeamisen vaara on pienempi, sillä lehdettömään oksistoon ei kerry runsaasti lunta, Rauna opastaa.

Mutta havukasveihin tarttuva lumi saattaa painaa kasvin kumoon, katkoa oksia tai pahimmassa tapauksessa koko latvuksen.

– Pilarimuotoiset katajat ja tuijat on syytä ravistella säännöllisesti puutarhassa, sillä pysty kasvumuoto kärsii jos lumi pääsee taivuttelemaan oksia. Jotkut jopa sitovat tai huputtavat kankaalla havujen latvuksia estääkseen talvivauriot.

Pensaat talvehtivat tyytyväisinä lumipeitteen alla, mutta seinustoille istutettujen pensaiden uhka on katolta putoava lumi.

– Talojen seinustoille istutetut pensaat saattavat kärsiä pahojakin vaurioita kattolumien pudotessa. Etenkin alppiruusut ovat vaaravyöhykkeellä, sillä niiden oksat taittuvat herkästi. Marjapensaiden lumikuormaa on myös tarvittaessa hyvä keventää, Rauna Sarrivaara vinkkaa.

Viherpeukaloiden iloksi kylmällä talvella on myös positiivisia vaikutuksia.

– Kasvimaalla lumi sekä etenkin routa toimivat maata kuohkeuttavasti ja kosteuttavasti. Lumen sulamisen jälkeistä kevätkosteutta pyritään hyödyntämään istuttamisessa ja kylvöissä.

MTV3/Venla Männistö

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja