Mainos

Lumeton joulu uhkaa suurta osaa maata – katso ennuste

Säätyyppi näyttää jatkuvan lauhana jouluun asti. Lumet uhkaavat sulaa jo maan keskiosastakin.

Euroopan ja Suomen säätä määrittävät tällä hetkellä Etelä- ja Keski-Euroopan päällä oleva korkeapaine ja Pohjois-Atlantin ja Pohjois-Euroopan päällä oleva matalapaine. Näiden välistä Suomeen pääsee virtaamaan tavanomaista lauhempaa ilmaa. Lämpötilat ovat joulun alla noin viisi astetta keskimääräistä korkeampia.

– Säätyyppi näyttää nyt melko pysyvältä. Sää on enimmäkseen pilvistä ja lauhaa. Matalapaineet tuovat ajoittain sateita jouluun asti, sanoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Tämän viikon keskiviikkona sää on väliaikaisesti kirkasta ja pakkasella lähes koko maassa. Sen jälkeen sää lauhtuu uudelleen.

"Tämän hetken ennusteen mukaan joulu näyttää lumettomalta melko suuressa osassa maata, mahdollisesti Oulu–Kuopio–Savonlinna-linjan eteläpuolella." 
Meteorologi Aleksi Jokela

Ennusteen mukaan lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa yleisesti plussalla jouluun asti, pohjoisessa on enimmäkseen pakkasta.

– Plusasteet tarkoittavat, että maan etelä- ja keskiosan sateet tulevat enimmäkseen vetenä. Lisää lunta ei näillä näkymin ole tulossa ennen joulua juuri muualle kuin pohjoiseen, sanoo Aleksi Jokela.

Itse joulunpyhien ennuste on vielä epävarma. Säätyyppi kuitenkin näyttää pysyvän lauhana ja epävakaisena.

– Tämän hetken ennusteen mukaan joulu näyttää lumettomalta melko suuressa osassa maata, mahdollisesti Oulu–Kuopio–Savonlinna-linjan eteläpuolella. On kuitenkin vielä mahdotonta sanoa, minne ja missä olomuodossa joulun ajat sateet tulevat. On mahdollista, että jonain päivänä lumettomillekin alueille voi sataa hetkeksi lunta. Voi myös olla, että joulun aikaan Suomen yli kulkee joku voimakaskin matalapaine, toteaa Aleksi Jokela.

Tällä hetkellä maan länsi- ja eteläosassa on laajalti lumetonta. Maan keskiosassa on ohut lumipeite, idässä lunta on paikoin 10-20 senttimetriä. Pohjoisessa lunta on laajalti 25-45 senttimetriä. Eniten lunta on Kilpisjärvellä, noin 90 senttimetriä.

MTV:n sääsivustolta löytyvät muun muassa jouluun asti ulottuvat paikkakuntakohtaiset ennusteet. Sivustolla ovat lisäksi sadetutka, tiesää ja kelikamerat sekä lumitilanne.

Katso videolta ennuste jouluun asti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.