Lumenpudotustyö kiinnostaa myös hämäräfirmoja

Lumenpudotus aiheuttaa suuria kuluja taloyhtiöille. Samalla bisnes työllistää pelkästään Etelä-Suomen alueella satoja työntekijöitä. Alalle on tullut edellisen, kovan lumitalven jälkeen paljon uusia yrittäjiä. Joukossa on myös niitä, joita kiinnostaa vain nopea rahastus, kertoo 45 minuuttia -ohjelma.

Hämäräyhtiöt laskuttavat olemattomasta työstä, jättävät verot ja vakuutukset hoitamatta sekä kattovauriot korjaamatta. Seuraavana vuonna liiketoiminta voi jatkua uuden yrityksen nimissä.

"Laskussa oli puolet liikaa"

Helsinkiläinen yrittäjä tarjosi viime vuonna lumenpudotustyötä ja palkkasi tekijöiksi alihankkijoita. Tänä vuonna bisnes ei enää kiinnosta.

- Se on sellaista villin lännen toimintaa, että ei siinä ole mitään mieltä, kertoo Juhani Lindeberg.

Hänen mukaansa ongelmia syntyi, kun aliurakoitsijat yrittivät laskuttaa taloyhtiöiltä liikaa.

- Me ryhdyimme seuraamaan asiaa tiiviisti ja asukkaat itse katselivat ikkunoista ja kirjasivat ylös, kuinka monta henkilöä on töissä. Kun aliurakoitsijalta tuli lasku, ne tiedot eivät täsmänneet.

Lindeberg huomautti asiasta.

- Jos sanoin, että laskussa on puolet liikaa tunteja, eivät he kauan miettineet, kun sanoivat, että otetaan sitten ne lisätunnit pois. He tyytyivät siihen, mitä asiakas oli valmis maksamaan.

Niin sanotut kynätunnit ovat tuttu ilmiö alalla. Vuosikymmeniä isännöitsijänä toiminut Markku Litja Roihuvuoren Lämmöstä sanoo saaneensa viimekin talvena kyselyjä, joissa pyydettiin arviota siitä, onko laskutettu summa oikea.

- Jouduin näissä tapauksissa sanomaan, että kyllä laskut ovat olleet liian suuria. Tilaajan pitää olla tarkkana. Ammattitaitoisella isännöitsijällä on osto-osaamista ja hän pystyy kyllä välttämään epärehelliset toimijat, Litja uskoo.

Halpa hinta varoitusmerkki

Normaalisti yritykset laskuttavat lumenpudotuksesta 30-35 euroa tunnilta työntekijää kohden. Liian halpa hinta voi olla signaali epärehellisestä pelistä.

- Isännöitsijäkin tietää, että jos 20 euron tuntihinnalla tarjotaan lumenpudottajia, siihen rahaan ei makseta kaikkia kuluja, vakuutusmaksuja ja niin edelleen, kertoo Pohjanmaan Pelti & Kaihdin -yrityksen työnjohtaja Tomi Kilpeläinen.

Kattotöissä mahdollisesti aiheutuneet vauriot käyvät ilmi kevään tultua. Tuolloin vastuunkantajaa ei välttämättä löydy.

- Silloin kun ei toimita rehellisesti, nämä kyseiset yhtiöt ovat sulaneet ennen lumea. Silloin korjauskustannukset jäävät taloyhtiöiden itsensä maksettavaksi, huomauttaa Juhani Lindeberg.

Kilpeläisen mukaan taloyhtiöiden on saatava eritelty tieto tehdystä työstä.

- Kun lasku tulee, siinä pitää olla mukana erittely tehdyistä tunneista ja miesten nimet sen mukaan, keitä on ollut ja missä.

Lisäksi ennen työstä sopimista on hyvä pyytää tilaajavastuupaperit eli tieto siitä, että yritys on hoitanut yhteiskunnalliset velvoitteensa. Paperit eivät valitettavasti aina kerro totuutta.

- Kun on uusi yritys, sillä ei ole vielä päässyt kertymään eläkevakuutusmaksuja ja veroja. Seuraavana kautena töitä voidaankin tehdä jo uuden firman nimissä.

Helsingin poliisin mukaan sille on tullut vinkkejä lumenpudotukseen liittyvästä hämäräbisneksestä, mutta juttuja ei tällä hetkellä ole tutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat