Lukupiiri: Osaatko sinä puhua Facebookia?

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin
Kirjailija: Wylie Overstreet
Suomeksi toimittanut: Panu Väänänen
Kustantaja: Atena
Helmiä: 5
Kenelle: Facebookin käyttäjille

Mikä muukaan olisi yksi tämän päivän suurimmista keskustelunaiheista kuin Facebook, jossa ihmiset jakavat kaiken päivittäisistä rutiineistaan ja elämänsä virstanpylväistä suuriin suruihinsa ja varjeltuihin salaisuuksiinsa?

Tänä päivänä sillä on hurjasti merkitystä, miten kukin ilmaisee itseään tuon yhteisöpalvelun kautta ja kirjailija Wylie Overstreet tarttuu teoksessaan Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin tähän faktaan. Overstreet kääntää teoksessaan koko maailmanhistorian kaikille tutulle Facebook-kielelle. Teoksessa tykkääminen, parisuhteen solmiminen ja statusten kommentoiminen näyttävät lukijalle humoristiset piirteensä – ja osoittavat kuinka paljon tulkintaa Facebookin käyttäminen huomaamattamme vaatii.

Teoksessa harpotaan kattavasti läpi koko historian alkuräjähdyksestä muinaiseen Egyptiin ja Ilmastonmuutokseen – Facebookille ominaiselle kepeälle tyylille uskollisesti. Mona Lisa esittää kysymyksen Leonardoda Vincille ja Jumala merkitsee albumiinsa käyttäjät Taivas ja Maa – historiasta poimitut yksittäiset tapahtumat nivoutuvat täten kronologiseksi kokonaisuudeksi, johon yksityikohdat on karsittu rohkeasti ja onnistuneesti.

Huomionarvoista on myös teoksen suomeksi toimittaneen PanuVäänäsen työ: hän on maustanut amerikkalaiskirjailijan teoksen Suomen historian napakoilla yksityiskohdilla siten, ettei Amerikka muodostu kirjassa maailman keskipisteeksi. Muun muassa AleksisKivelle, PiispaHenrikille ja Lallille on annettu suunvuoro. Tämä ei ole itsestään selvää.

Tuntuu, että tänä päivänä hyviä ja toimivia ideoita ensin jalostetaan ja sitten jatkojalostetaan. Tämän jälkeen työryhmät pohtivat vielä kiivaasti sitä, miten näitä ideariekaleita voisi vielä jollain tapaa käyttää hyväksi. Overstreetin teoksessa ollaan tämän jalostamisen alkulähteillä: kirjailija on saanut loistavan idean maailmanhistorian kääntämisesti Facebookiksi. Jään odottelemaan työryhmien ryhtymistä toimiinsa. Tästä omintakeisesta ideasta riittänee hyödynnettävää jatkossa. Valitettavasti.

Maailmanhistoria päivitettynä Facebookiin on piristävä lukuelämys, joka avaa silmät tietyille itsestäänselvyyksille, jotka kontekstistaan erotettuina saavat humoristisia sävyjä. Missä vaiheessa minä opin lukemaan ja kirjoittamaan Facebookia? Miksi joku ei yksinkertaisesti sisäistä sitä kirjoitustyyliä, jota Facebookissa vakiintuneesti käytetään? Missä vaiheessa elämää alettiin mittaamaan tykkäyksinä ja kavereiden määränä? Minulle teoksen lukeminen avasi monella tapaa silmät – ei sillä, että olisin aiemmin kuvitellut, että Facebook olisi jonkinlainen rinnakkaistodellisuus. Totuus on kuitenkin se, että Facebook on salakavalasti soluttautunut muutamassa vuodessa elämän eri osa-alueille.

Ja me olemme huomaamattamme oppineet puhumaan Facebookia.

Teksti: Heli Kuitunen

Kuva: Atena, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat