Lukupiiri: Mielen sairaus koskettaa koko lähipiiriä

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Ne jotka jäävät
Kirjailija: Tua Harno
Kustantaja: Otava
Helmiä: 4
Kenelle? Itsetutkistelusta kiinnostuneille

Kun avaa TuaHarnon kirjan Ne jotka jäävät, taustalle kannattaa laittaa soimaan LeonardCohenia. Harno nimittäin kuljettaa tarinaa kuuluisan lauluntekijän sanoihin viitaten. Samalla syntyy kertomus perhetraumasta ja sukupolvelta toiseen periytyvästä orpouden tunteesta.

Harnon sanat iskevät kuin Cohenin lyriikat. Ne jotka jäävät on tarina valinnoista: Pojusta, joka jätti rakkaansa ja lähti aina seuraavaan paikkaan, Raimosta, joka koetti jäädä, mutta kaatui sisäänpäin ja Fridasta, jossa asuu suvun miesten rauhattomuus.

Mielen sairastuminen on kirjan kiinnostavimpia teemoja. Harno käsittelee asiaa raadollisen tarkkanäköisesti. Ei ole alkua, keskikohtaa ja loppua, on vain päättymätön kierre. Mielisairaus ei koskaan kosketa vain yhtä henkilöä. Asian hyväksymisen rinnalla elävät myös epäjalommat tunteet: raivo ja inho rakkaan ihmisen muuttumisesta.

Harnon kirja koskettaa varmasti niitä, jotka pohtivat oman sukunsa tarinaa, elämänsä kipukohtia ja asioita, joihin ei tunnu löytyvän selitystä. Miksi niin moni meistä pakenee itseään esimerkiksi töihin, ihmissuhteisiin tai maailmalle? Ja kuten kirjassakin kysytään: Miksi aina tärkeämpiä ovat ne, jotka lähtevät? ”Miksi kirjoitan tätä isästäni, joka lähti, enkä äidistäni, joka jäi?”

Meidän kaikkien kannattaisi tehdä Fridan kaltainen matka menneiden sukupolvien elämään ja kysyä, haluammeko jatkaa vahingoittavia toimintatapoja vai avata oven johonkin uuteen.

Teksti: Maarit Rasi

Kuva: Otava, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja