Lukupiiri: Lapsen sairastuminen vakavasti aloittaa henkilökohtaisen sodan

Lukupiirissä luetaan keskustelua herättäviä ja ajankohtaisia kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Nimi: Maihinnousu
Kirjailija: Riikka Ala-Harja
Kustantaja: Like
Helmiä: 4
Kenelle: Elämän nurjasta puolesta kiinnostuneille

Riikka Ala-Harja kertoo teoksessaan Maihinnousu nelikymppisen ranskalaisen Julien arjesta, joka elämä kääntää suuntaansa yllättäen: Julien tytär sairastuu leukemiaan. Pelko vasta 8-vuotiaan lapsen menettämisestä tuhoaa sekä Julien arjen että elämänhalun: turistioppaan työ tuntuu merkityksettömältä, eikä kenenkään muun kuin hänen kuihtuvan tyttärensä läsnäolo tuo juurikaan tyydytystä.

Sota syöpäsoluja vastaan ei ole ainoa ajatukset valtaava negatiivinen asia Julien arjessa: myös hänen avioliittonsa, suhteensa hänen lapsensa isän kanssa on tullut tiensä päähän. Aviomiehen uusi parisuhde ajaa vaikeassa tilanteessa Julien muuttamaan rauhaisampaan ympäristöön, omaan pieneen asuntoon, pois pariskunnan yhteisestä kodista. Myös syyllisyys erosta syöpähoitojen aikana lisää taakkaa Julien harteilla.

Kirjailija nivoo teoksessa Normandian kuuluisan maihinnousun ja historian parissa työskentelevän Julien henkilökohtaisen sodan vaikeuksia vastaan tiiviisti yhteen. Sodassa ja päähenkilön kamppailussa osoittautuukin juonen edetessä olevan paljon yhteistä: kun maihinnousu, syöpä tai avioero on osa omaa todellisuutta, ei paluuta ole ennen valtaisaa sotaa suuria voimia vastaan.

Haluaisin kaapata ylilääkärin huoneeseensa, lukita oven ja kysyä kaikki kysymykset, kysyä mitä hän rehellisesti ajattelee. Haluan ylilääkäriltä lupauksen että Emma ei kuole, etteivät huonot solut jää piilemään ruumiin sopukoihin, ne pitävät meitä varpaillaan, mihinkään ei voi ensihyökkäyksen jälkeen luottaa.

Realistisuus on hyvin vahvasti läsnä teoksessa. Kirjailija paljastaa rohkeasti niin päähenkilön seksuaaliset tarpeet kuin mielihyvän, jota pienet materialistiset nautinnot hänen hukkumisvaarassa olevaan elämäänsä tuovat. Vaikka lapsi makaa sairaalassa ja aviomies on toisen naisen kainalossa suutelemassa tulevaisuutta, saa Julie mielihyvää savukkeesta.

Ala-Harja kuvaa teoksessa hämmentävän todentuntuisesti Julien ajatuksenjuoksua sekavassa elämäntilanteessa. Kosketuspintansa niin tyttäreensä kuin aviomieheensä menettäneen päähenkilön poukkoilevat ajatukset tekevät hänen vaikeuksistaan käsin kosketeltavia.

Naistenlehdissä samppanjaa juodaan koko ajan. Niissä myös väitetään, että kun kirjoittaa asiat paperille, ne toteutuvat.

– – Eihän siinä mitään menetä, jos tuhlaa kirjoittamiseen viisi minuuttia. Kirjoitan: Vuoden päästä Emma on parantunut, eikä tauti uusiudu.

Teoksessa mukana haaleana kulkeva ajatus toivosta keskellä epätoivoa tuo lohtua raskaaseen aiheeseen. Maihinnousu on kuitenkin pelottava muistutus siitä, kuinka kukaan ei voi ennustaa, milloin on aika kohdata se henkilökohtainen maihinnousu, josta vain vahvimmat selviävät.

Teksti: Heli Kuitunen

Kuva: Like

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja