Mainos

Lukuisia kanteluita poliisin toimista Smash Asemissa

Smash Asem -mielenosoituksesta on tehty jo 25 kantelua. Poliisin toimet mielenosoituksessa jakavat oppositiopuolueiden mielipiteitä.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle virtaa kanteluita poliisin toiminnasta lauantai-iltaisen Smash Asem -protestin yhteydessä Helsingissä.

Oikeusasiamies oli saanut tänään kello 16:een mennessä jo 25 kantelua asiasta. Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt arvioi, että kanteluita saattaa hyvinkin tulla vielä lisää.

Näiden lisäksi Aseistakieltäytyjäliitto on kannellut oikeusasiamiehelle poliisin puututtua liiton sunnuntaiseen mielenosoitukseen Messukeskuksen luona.

Lindstedt ilmoittaa tutkivansa poliisin toiminnan Smash Asem -mielenosoituksessa.

Kantelut koskevat lähinnä ihmisten kiinniottamista, poliisin saartotoimia ja muita vastaavia kysymyksiä.Myös oikeuskanslerinvirasto oli saanut iltapäivään mennessä yhden kantelun.

Vasemmistoliitto vaatii pikaista selvitystä

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa ja puolueetonta selvitystä poliisin toimista Asem-kokouksen mielenosoitusten yhteydessä.

Vasemmistoliiton puoluehallitus katsoo, että mikäli tapahtumassa on loukattu kansalaisoikeuksia, on sisäministeri Kari Rajamäen kannettava asiasta täysi poliittinen vastuu.

Puolueen mielestä poliisin toimet eivät olleet missään suhteessa potentiaaliseen uhkaan.

- Viikonloppuna nähty poliisitoiminta ei kuulu 2000-luvun Suomeen, puoluehallitus sanoo tiedotteessaan.

Puheenjohtaja Martti Korhosen mukaan puolue on varautunut jatkamaan Rajamäen kovistelua huomenna eduskunnan kyselytunnilla.

Itälä huolissaan anarkisteista

Europarlamentaarikko ja entinen sisäministeri Ville Itälä puolestaan kummastelee Turun Sanomien kolumnissaan median ja poliitikkojen suhtautumista Asem-mielenosoitukseen ja sen jälkipyykkiin.

Uutisoinnissa ja lausunnoissa arvostelun kärki on suunnattu poliisin toimia kohtaan, mutta Itälä sen sijaan on huolissaan anarkistijärjestöjen valmiudesta väkivaltaan.

Itälä mainitsee kolumnissaan esimerkkinä lakivaliokunnan puheenjohtajan Tuija Braxin. Suivaantunut Brax taas arvostelee Itälän sotkevan selvittämisen ja kritisoinnin keskenään, joko tahallaan tai osaamattomuuttaan.

Brax huomauttaa, että selvitys saattaa osoittaa myös poliisiin toimineen riskeihin nähden oikein.

Smash Asem -mielenosoitus Helsingissä. Kuvaaja: Alex Gustafsson.

- Puolueeton selvityshän tehdään sitä varten, että saadaan puolueetonta tietoa tapahtumien kulusta ja mahdolliseen mellakointiin täysin osattomien kohtelusta, Brax muistuttaa.

Itälän mielestä tutkimuksen aiheena pitäisi paremminkin olla anarkistijärjestöjen syyt tällaiseen käytökseen. Hän uskoo poliisin toimienkin tulevan tutkittua, jotta seuraavalla kerralla voidaan toimia vielä paremmin.

- Kaikilla on oikeus osoittaa mieltään, mutta rauhanomaisesti. Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo, myös poliisilla, toteaa Itälä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.