Lukion tuntijakouudistus viivästymässä

Lukion tuntijakouudistus on jäämässä laihaksi ja viivästymässä aikataulustaan. Kaivattu valinnaisuus ei näillä näkymin juurikaan lisäänny, vaan kaikista aineista on jatkossa ainakin yksi pakollinen kurssi. Lukioon lisättäisiin jonkinlaista teemaopetusta, jossa oppiaiden rajat ylittyisivät.

Sivistyspoliittinen ministerityöryhmä käsitteli MTV Uutisten saamien tietojen mukaan tällaista esitystä kokouksessaan tänään, muttei saanut vieläkään tehtyä päätöstä asiasta. Alan toimijoita jahkailu suututtaa.

- Nyt kuitenkaan ei ole ollut selvää poliittista uskallusta tehdä sitä, mitä lukion uudistaminen vaatisi. Meillä on ollut sama opetussuunnitelma vuodesta 1993 ja se näemmä pysyy mikä on todella ikävää, tuhahtaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi.

Lukio elää viime vuosituhannella

Lukion tuntijaon uudistus päätettiin tehdä jo vuonna 2010. Viime joulukuussa asiaa pohtinut työryhmä esitti melko radikaaliakin mallia, jossa joidenkin reaaliaineiden opiskelu olisi ollut kokonaan vapaaehtoista. Kritiikki lukio-opinnoista ilman historiaa ja yhteiskuntaoppia alkoi velloa otsikoissa.

Työryhmän esitykset murrettiin palasiksi ja opetusministeri Krista Kiuru päätti ottaa käsittelyyn aivan uudenlaisen mallin. Tässä teemaopintoja toki olisi, mutta yksittäisten pakollisten aineiden määrä ei vähenisi. Käytännössä juuri mikään ei muuttuisi. Lukiolaisista tämä on epäkohta, sillä työläät pirstaleista tietoa sisältävät pakolliset kurssit jarruttavat opiskelua.

- Suurin ongelma tässä nykyisessä lukion tuntijaossa on se, että niille, jotka lukee luonnontieteitä, on näitä humanistisia aineita aivan liikaa, pohtii Ressun lukion abiturientti Lilja Aaltonen.

Rehtorit ja opettajat pettyneitä

Ressun lukion rehtori ja Pro Lukio -yhdistyksen hallituksen jäsen Ari Huovinen on opiskelijoiden lailla pettynyt. Hänen mielestään lukiokoulutus ei enää elä muun yhteiskunnan kanssa samaa aikaa. Pirstaletiedon sijasta lukiolaisten pitäisi oppia hallitsemaan kokonaisuuksia, tiedonhankintaa ja kriittistä tiedon käsittelyä..

- Me ollaan hyvin pettyneitä, jos ajatellaan rehtorikenttää ja pro lukiota, me odotettiin, että valinnaisuutta tulee enemmän. Valinnanmahdollisuudet antaisivat fiksuille suomalaisille nuorille mahdollisuuden itse päättää mihin he suuntaavat opintojaan.

Aikataulu ei enää pidä

Opettajien edunvalvontajärjestö OAJ on työlääntynyt siihen, ettei päätöstä tehdä. Järjestö ei ole kannattanut valinnaisuuden merkittävää lisäämistä, mutta jonkinlaista uudistusta kyllä.

- Tässä on ollu ministereillä aikaa tätä ratkaisua hakea useitä kuukausia. Me toivomme, että tämä tuntijakouudistus päätettäisiin ensi tilassa, sanoo OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Nyt jo näyttää selvältä, ettei uutta tuntijakoa oteta käyttöön viellä vuonna 2016, kuten suunnitelmissa oli, koska päätöstä sen sisällöstä ei ole saatu tehtyä.

Lue myös:

    Uusimmat