Lukiolaistytöt paljastivat kalaskandaalin New Yorkissa

Neljäsosa New Yorkin kaupoissa ja sushiravintoloissa myydystä kalasta on nimetty väärin. Tähän tulokseen päätyivät kaksi amerikkalaista lukiolaistyttöä, jotka keksivät testata kalojen DNA:n osana koulun tiedeprojektia, kertoi New York Times perjantaina.

Kate Stoeckle, 19, ja Louisa Strauss, 18, keräsivät 60 kalanäytettä neljästä ravintolasta ja kymmenestä ruokakaupasta, jotka sijaitsivat New Yorkin Manhattanilla. Sitten he lähettivät näytteet Guelphin yliopistoon Kanadan Ontarioon uudentyyppistä geenianalyysia varten.

Testit paljastivat, että kaksi neljästä ravintolasta ja kuusi kymmenestä kaupasta oli nimennyt myymänsä kalan väärin. Löydöksiin kuuluivat muun muassa halpa kala, jota myytiin kalliimpana lajina sekä uhanalainen kalalaji, jota myytiin ympäristöystävällisenä.

- Tämä ei ole huolestuttavaa vain kuluttajien pettämisen, vaan myös kansanterveyden kannalta. Joku saattaa olla allerginen tietylle kalalajille, jolloin väärin nimeämisellä voi olla vakavia seurauksia, sanoi Kanadan Barcode of Life Networkin varajohtaja Robert Henner.

Tutkimus julkaistaan ensi viikolla Food Research Internationalin lehdessä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat