Lukiolaisryhmä järkyttyi: Toinen suomalaisseurue teki juutalaisten ravintolassa natsitervehdyksen – "Harvoin hävettää olla suomalainen, mutta nyt hävettää"

Helsinkiläisten lukiolaisnuorten perinteinen historian kurssin teemamatka Puolan Krakovaan sai tyrmistyttävän päätöksen torstai-iltana. Lukiolaiset olivat päättämässä illallistaan juutalaisravintolassa, kun samassa tilassa olleessa toisessa suomalaisseurueessa intouduttiin natsitervehdyksiin.

– Ymmärrettekö ollenkaan mitä teette, päätti seurueelta kysyä lukiolaisten matkaa johtanut Kallion lukion historian lehtori Niina Väntänen.

Vastaajan, keski-ikäisen miehen mukaan natsitervehdys juutalaisravintolassa oli "vain läppä".

– Ja "life goes on", mies jatkoi. Suutuin ja sanoin, että pointti on siinä, että 6 miljoonan ihmisen elämä ei siis jatkunut, Väntänen muistuttaa natsi-Saksan tappamista juutalaisista.

Krakovan lähistöllä sijaitsee natsien keskitysleireistä ehkä kuuluisin, Auschwitz.

– He eivät ymmärtäneet lainkaan, mitä sanoin. Sitten siihen tuli seurueesta muitakin avautumaan, että mikä ongelma tässä nyt oli, Väntänen kertoo pala kurkussa MTV Uutisille.

"Toivottavasti oppivat siellä jotakin"

Väntäsen mukaan toinen seurue ilmoitti olevansa menossa Auschwitzin museoon perjantaina.

– Herrajumala, mitä siellä sitten tapahtuu. Räiskitäänkö selfieitä ja tehdään natsitervehdyksiä sielläkin, opettaja kysyy.

– Toivottavasti oppivat siellä jotakin.

Väntänen on ollut järjestämässä vuosittaista Krakovan-matkaa Kallion ja Helsingin kuvataidelukion opiskelijoille jo kymmenisen kertaa. Mihinkään vastaavaan hän ei ole aiemmin törmännyt.

– Todettiin koko porukalle kollegani kanssa, että harvoin hävettää olla suomalainen, mutta nyt todella hävettää.

Seurue antoi aplodeja

Väntäsen mukaan toiset seurueesta antoivat aplodeja, kun seurueen jäsenen puhe huipentui Jawohl, jawohl -huudahdukseen sekä natsitervehdykseen.

– Yritin miettiä, mikä olisi vastaava asia, mitä voisi Suomessa tehdä, mutta sellaista ei ole. Edes hautakivien kaataminen ei olisi vastaavan törkeystason asia. Oltiin kollegan kanssa niin vihaisia, että tärisimme.

Väntäsen mukaan lukiolaiset opiskelevat Krakovan-matkan teemoja ensin kaksi kuukautta viisi tuntia viikossa ja vierailtu Helsingissä muun muassa synagogassa. Osa nuorista oli krakovalaisravintolassa vielä paikalla natsitervehdyksen aikaan ja he olivat opettajan mielestä todella närkästyneitä.

– Toinen seurue oli samaa ikäluokkaa kanssani. Neli-viisikymppisiä, muutama vanhempikin. Heillä on ollut enemmän historian opetusta kuin nykynuorilla. Miten voi olla niin täysin pihalla ettei ymmärrä yhtään asiayhteyttä, Väntänen jatkaa.

"Ymmärsivät missä olivat"

Väntäsen mukaan toinen seurue kyllä ymmärsi, että he ovat klezmer-musiikkiin erikoistuneessa ravintolassa, ei uusnatsiravintolassa.

– Illan esiintyjän aloitettua joukon johtaja kovaan ääneen huusi, että tämä on sitä klezmermusiikkia, Itä-Euroopan juutalaisten musiikkia.

Väntänen arvioi, etteivät toisen seurueen jäsenet olleet erityisen päihtyneitä. Ruoan kanssa oli kenties nautittu viiniä.

– Pystyivät ihan normaalisti puhumaan ja vastaamaan, eivät soperrelleet tai hoiperrelleet. Ei örvellyskänniä.

Alumnien kokoontuminen?

Ennen välikohtausta seurueet olivat vaihtaneet muutaman sanan keskenään. Väntäsen mukaan toinen seurue koostui Nuorkauppakamarin alumneista, ja kyseessä oli heidän vuosittaisen matkansa avausillallinen. Nuorkauppakamarin varsinaisina jäseninä voivat toimia vain alle 40-vuotiaat.

Nuorkauppakamarin toiminnanjohtajan Susa Närhellä ei ollut tietoa minkään seurueen Krakovan-matkasta. Nuorkauppakamarin viestinnästä arvioitiin, että kyseessä on jonkun porukan itsenäinen reissu, johon heillä ei ole osuutta.

Närhi piti tapahtumakuvausta ikävänä ja kiitti, että asiasta kerrottiin, mutta ei voinut kommentoida asiaa MTV Uutisille tarkemmin.

"En tiedä mihin se tilanne olisi edennyt"

Väntänen eikä kukaan lukiolaisseurueesta ottanut tapahtumaa videolle.

– En tiedä mihin se tilanne olisi edennyt. Kun suomalaisia äijiä tulee kahdelta 160-senttiseltä naiselta tivaamaan mikä tässä on ongelma, niin se ei ollut tilanne, missä hirveästi viitsii lähteä inttämään.

Väntänen kuitenkin korostaa, etteivät toisen seurueen jäsenet olleet aggressiivisia.

Välikohtausta hämmästeltiin Väntäsen mukaan muuallakin ravintolassa, jossa oli lisää suomalaisseurueita. Finnair lentää Krakovaan torstaisin ja sunnuntaisin, siinä kenties syy torstaiseen suomalaissuosioon ravintolassa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat