Mainos

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset tarkkoja kurssivalinnoissa

Nuoret lukiolaiset ja ammattikoululaiset valitsevat kurssinsa perustellusti ja harkiten. Tämä käy ilmi kahdesta
valmistuneesta tutkimuksesta. Tutkimustulosten mukaan opiskelijat valitsevat mielellään opintoja eri oppilaitoksista, jos siihen on tilaisuus.

Into toisen oppilaitoksen kursseihin voi paikallisesti vaihdella paljonkin ja riippuu tutkija Maarit Virolaisen mukaan työjärjestysratkaisuista ja aiheesta tiedottamisen ajankohdasta. Koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkimuksissa käytiin läpi muun muassa satunnaisotannalla koottuja opiskelijoiden tutkintotodistuksia ja opintokortteja. Toiseen opiskelijoiden seurantatutkimukseen osallistui jopa 5 600 nuorisoasteen opiskelijaa.

-Opintoja valitaan hyvin eri perustein, mutta harva kertoi valintansa perusteeksi kaverit tai kurssien oletetun helppouden, Maarit Virolainen huomauttaa. Tulosten mukaan valtaosa nuorista teki valintansa joko uraa ja opintojen hyötyä painottaen tai kiinnostuksesta. Virolaisen mukaan tulokset eivät tue epäilyjä nuorten valintojen kypsymättömyydestä. Valinnaisuuden rajaamiselle ei näin ole perusteita ainakaan valintamotiivien perusteella. Opettajilla ei myöskään näytä olevan syytä huoleen omien oppiaineidensa puolesta.

Valtaosa opiskelijoiden henkilökohtaisiin opinto-ohjelmiin tekemistä valinnoista oli suppeita, yhdestä kolmeen opintoviikon kokonaisuuksia. Muista oppilaitoksista valitut kurssit eivät ole pääosin vaikuttaneet yksittäisten aineiden kysyntään. Kieltenopiskelun monipuolistamiseksi oppilaitosyhteistyötä pitäisi kuitenkin edelleen kehittää. Laajennetusta valinnaisuudesta on saatu kokemuksia koulutuskokeiluista vuodesta 1992.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.