Mainos

Lukioihin uudet opetussuunnitelmat

Opetushallituksen hyväksymät opetussuunnitelmien perusteet tuovat uusia teemoja oppitunneille. Oppiaineiden rajat ylittäviä niin kutsuttuja aihekokonaisuuksia on kaikkiaan kuusi.

Lukion tänä syksynä aloittavat ahkeroivat uuden opetussuunnitelman tahdissa. Lukio-opintojen sisältö uudistuu nyt vaiheittain niin, että edellisvuosina aloittaneet jatkavat vanhaan malliin ja uudet lukiolaiset etenevät ylioppilaaksi uusien opetussuunnitelmien siivittäminä.

Opetushallituksen hyväksymät opetussuunnitelmien perusteet tuovat uusia teemoja oppitunneille. Oppiaineiden rajat ylittäviä niin kutsuttuja aihekokonaisuuksia on kaikkiaan kuusi.

Aihekokonaisuudet vaihtelevat yrittäjyydestä hyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä kestävästä kehityksestä viestintä- ja mediaosaamiseen.

Opetussuunnitelmien perusteet luovat valtakunnalliset raamit lukiokoulutukselle. Opetuksen järjestäjät eli yleensä kunnat päättävät kuitenkin siitä, kuinka he perusteet toteuttavat.

- Aihekokonaisuudet otetaan huomioon kaikkien oppiaineiden opetuksessa oppiaineeseen luontuvalla tavalla sekä lukion toimintakulttuurissa, sanoo opetusneuvos Anneli Tella Opetushallituksesta.

Kaikkien aihekokonaisuuksien tavoitteena on, että oppilas osaisi havainnoida ja analysoida nykyajan ilmiöitä, esittää perusteltuja näkemyksiä tavoiteltavasta tulevaisuudesta ja pystyisi arvioimaan omaa elämäntapaansa ja vallitsevia suuntauksia.

Vaikka uudistus ei tuo uusia oppiaineita lukioihin, Tellan mukaan historia ja yhteiskuntaoppi on nyt erotettu niin, että ne ovat vastedes kaksi eri oppiainetta. Uudistuksen avulla Opetushallitus pyrkii kehittämään myös oppilashuoltoa ja oppilaskuntatoimintaa.

Edellisen kerran lukion opetussuunnitelman perusteet uudistuivat vuonna 1994.

Perusopetuksessakin uudistus

Myös lukuisissa peruskouluissa ahkeroidaan syksyllä uuden opetussuunnitelman tahdissa. Opetushallituksesta arvioidaan, että varsin todennäköisesti jo tänä syksynä uusi opetussuunnitelma on käytössä jokaisessa kunnassa ainakin jollain luokka-asteella.

Perusopetuksen puolella uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön kahden vuoden siirtymäaikana, joka alkoi elokuussa 2004. Osa kunnista uudisti opetuksen siis jo vuosi sitten, osa siirtyy uuteen tänä syksynä ja viimeiset jatkavat vanhaan malliin syksyyn 2006 saakka.

Muutoksen seurauksena 7-luokalla alkaa uutena oppiaineena terveystieto. Lisäksi fysiikka ja kemia alkavat omina oppiaineinaan jo 5. luokalla.

Uusia aihekokonaisuuksia perusopetuksessa on kaikkiaan seitsemän. Kouluissa opetetaan vastedes muun muassa ihmisenä kasvamista, kulttuuri-identiteettiä ja kansainvälisyyttä sekä osallistuvaa kansalaisuutta ja yrittäjyyttä.

Teemat huomioidaan eri oppiaineissa ja niiden tarkoitus on lähentää eri aineiden opetusta.

Edellisissä opetussuunnitelmien perusteissa puhuttiin jo aihekokonaisuuksista, mutta nyt Opetushallitus on määritellyt ne entistä tarkemmin.

- Aihekokonaisuudet ovat aikaisempaa velvoittavampia. Nyt aihekokonaisuuksien sisältöjä on kirjoitettu oppiaineiden sisälle ja lisäksi koulut toteuttavat niitä esimerkiksi teemapäivinä tai sisällyttävät niitä itse oppiaineisiin, kertoo opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallituksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.