Lukioihin ja ammattikouluihin ilmainen opiskeluvuosi

Toisen asteen opiskelun kustannukset pienenevät kolmanneksella. Näin käy, jos opetusministeri Krista Kiurun (sdp) esittelemä lakiesitys menee läpi.

– Tämä on historiallinen uudistus, joka turvaa nuorten tulevaisuutta, julisti Kiuru Seinäjoella sdp:n puoluekokouksessa.

Esityksen mukaan oppivelvollisuusikää nostetaan seitsemääntoista vuoteen siten, että perusopetuksen jälkeen nuori olisi velvollinen käymään ainakin vuoden toisen asteen opintoja. Koska opiskelu olisi velvoittavaa, olisi se myös ilmaista. Kirjat, ammatillisten opintojen edellyttämät työkalut, ruokailu ja terveydenhuolto olisivat ensimmäisen vuoden ajan ilmaisia.

Hintalappu ihmetyttää

Lakiesitys tarkentaa uudistuksen hintaa - sen uskotaan maksavan vain 15 miljoonaa euroa vuodessa.

- Tässähän ei tarvitse perustaa uusia opiskelupaikkoja, niitä on nyt jo riittävästi. Opiskelumateriaalitkin voidaan kierrättää, jolloin kustannuksia ei juurikaan synny, summasi Kiuru MTV:n haastattelussa.

Useat asiantuntijat pitävät laskelmia reilusti alimitoitettuna. Opetusalan ammattijärjestö OAJ torppasi esityksen tuoreeltaan.

- Todellisuudessa hintalappu on kymmeniä miljoonia euroja - tämä esitys on täysin alibudjetoitu, jyrähti OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tänään lähettämässään tiedotteessa.

Luukkaisen mukaan nyt autetaan vain hyväosaisia perheitä ilmaisilla kirjoilla, eikä panosteta syrjäytyneisiin nuoriin kuten oli tarkoitus.

Nuorta ei voi pakottaa kouluun

Hallituksen esityksessä peruskoulun jälkeinen opiskeluvuosi olisi velvoittava sakon uhalla. Velvollisuus täyttyisi toissijaisesti myös valmentavissa koulutuksissa, kuten ammattistartissa ja kymppiluokalla.

Nuorta ei voi kuitenkaan pakottaa koulun penkille, sillä Suomessa on oppivelvollisuus, ei koulupakkoa. Vastaavat tiedot ja taidot voi osoittaa viranomaiselle tenttimällä tai näyttötutkinnoilla. Jo nyt sadat peruskoululaiset suorittavat peruskoulunsa tenttimällä.

Oppivelvollisuusiän noston on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Nyt edessä on lakiesityksen lausuntokierros, jonka odotetaan nostattavan vilkasta keskustelua.


Lue myös:

    Uusimmat