Mainos

Lukijat velkavankeudesta: "Kun kerran töppäät, se kulkee mukana kuin peräpukama"

MTV Uutisten verkkosivuilla on käyty kiivasta keskustelua velkojen takaisinmaksusta, jopa elinikäisestä velkavankeudesta ja siitä, mikä on oma vika mikä ei.

Alkuviikolla MTV:n Uutiset kertoi Leasta ja Pekasta, joiden elämän pikavipit ja lainat ovat saaneet täysin sekaisin.

Pekka selvisi kahdesta velkavankeudesta. Hän oli pahimmillaan itsemurhan partaalla, mutta avun ja tuen kautta hän pääsi takaisin kiinni elämään.

Lea kertoo olevansa ikuisessa velkavankeudessa, koska velat eivät vanhene. Lea on nykyisin työkyvyttömyyseläkkeellä, kun velkahuolet veivät terveyden. Ylivelkaantuminen sai alkunsa jo nuoruudessa muutamien satojen markkojen osamaksulaskuista.

Ite oon samassa tilanteessa. Minulla jää käteen nyt työttömänä enemmän rahaa mitä töissä käymällä. Työttömänä tienaan 817e/kk ja töissä jäi käteen 800e, koska työttömänä saan 150e asumistukea joka ei ole ulosottokelpoista. Ainoa mikä tässä ketuttaa on juuriki tuo ulosotettavan palkan määrä sillon kun käyt töissä. Se vie täysin töissä käymis motivaation. Se pitäs suhteuttaa niin että jäis ainaki enemmän käteen mitä työttömänä. Toisin sanottuna suojaosuus määrää pitäisi isontaa ellei tuota 2/3 osaa voida laskea.

– Suomessa on vain elinkautisia tuomioita . Kun kerran töppäät, se kulkee mukana kuin peräpukama. Poikkeuksena ministerit ja muut herrat, joille rötöstely kuuluu asiaan. Miksi pitäisi antaa anteeksi kysyy se, jolla on hyvin. Se, joka on velkaantunut vasten omaa tahtoaan , ajattelee toisin. Ihmiset tarvitsevat "huonoja" ihmisiä, että voisivat kokea sen harhan, että ovat erinomaisia itse . Suuri ihminen antaa anteeksi ja myötäelää.

Velkojen anteeksianto saa kyllä kannatusta, mutta ei aivan aukottomasti.

– Miksi velat pitäisi antaa anteeksi? Jos sitä kerran ottaa, niin tietysti ne toisen rahat pitää takaisin maksaa. En voi muutakaan materiaalia (esim. porakone, auto, jne.) mennä toiselta lainaamaan ja jättää sen jälkeen palauttamatta. Ei nuoruus ole sairaus, jonka varjolla selitetään tehtyjä typeryyksiä ja yritetään saada velkoja anteeksi.

 Kun poliitikko tekee miljarditappiot tyhmyyttään, hän ei saa rangaistusta, mutta hän saa hyvät tulot ja vieläpä huikeat eläke-edut. Kun ryöstää pankin, selviää muutamalla vuodella. Jos päästää jonkun hengiltä, vaikka useamman, saa elinkautisen ja pääsee reilun vuosikymmenen päästä vapauteen presidentin armahduksella. Kun ei oikein onnistu hoitamaan taviksena raha-asioitaan, syistä riippumatta, saa elinkautisen, josta ei ole edes presidentin armahdusta.

– Kaikilla on omat tarinansa, eikä elämä ole mitenkään mustavalkoista. Jokainen tekee virheitä, asioita joita saa myöhemmin katua. Mutta ei alkoholistikaan parane sillä, että tarjotaan huikka tai silitetään päätä ja myötäeletään kärsimystä. Joskus pitää katsoa peiliin.

Ongelmat eivät aina synny pikavipeistä tai omasta törppöydestä.

Linneo kertoo tekevensä päivittäin hyvää työtä, joten miksi hänellä ei olisi mahdollisuutta tehdä myös palkallista työtä? Nyt tällä tarinalla haetaan sääliä ja ymmärrystä, ok, mutta ketä se auttaa? Paljon on rikkinäisiä ihmisiä tässä maailmassa ongelmineen.

– Olin joskus duunissa ja sitten työnantaja ei maksanut palkkoja. Soskusta en saanut mitään apua, ei ne maksanut vuokraa edes vaikka en saanut 8 kuukauteen palkkaa. Vuokrat 8 kk ajalta meni sitten ulosottoon ja ne on siellä vieläkin vaikka siitä on yli 15 vuotta. Velat ei vanhene tosiaan. Minusta soskun olisi pitänyt maksaa vuokrat, joutusin lainaa rahaa ruokaan sitten kun muuta apua ei saanut. Muita velkoja minulla ei ole koskaan ollut enkä ole koskaan mitään pikavippejä ottanut.

Uutisjuttujen päähenkilöt eivät saa jokaiselta pelkkää päänsilitystä.

– Kovasti kyllä ihmettelen että missä se yksilön oma vastuu tässä artikkelissa on? Sossu on paha kun ei maksa viattoman raasun velkoja pois ja työttömäksikin jo jouduttu kun kävi omien töppäilyjen maksaminen liian kalliiksi? Turha sitä on päätä silitellä jos on elänyt yli varojensa, jokainen täällä joutuu valinnoistaan kantamaan seuraukset. Muutenkin ottaa päähän nämä ihmiset joille ylivelkaantuminen ja luottotietohäiriöt "vain sattuvat tapahtumaan". Jossain kasvatus pieleen,  jos ei ymmärrä että ei ne velat yhtäkkiä muutu saataviksi ja pitää elää tulotasonsa mukaan eikä sossulla ole mitään velvollisuutta syytää rahaa ylellisyystuotteiden (puhelin&tietokone) ostoon. Verorahoillako tällaista pitäisi todellakin tukea?

– Eikos se niin ole, etta ne tulot ja menot pitää olla tasapainossa. Itse lähdin kotoa 15 vuotiaana ja en ole takaisin katsellut. On ollut huonojakin aikoja, mutta en koskaan sosiaaliturvaa kysellyt, sitähän en olisi saanut kun ulkomailla asustelen. Jos on huonot tulot, niin sitten syodään halvemmalla ja ajetaan vanhalla autolla. Eihän suuret tulot rikkaaksi tee vaan ne pienet menot.Toitä paiskin nytkin 10-12 tuntia päivässä. Se on ainoa keino saada laskut maksuun. Pari vuotta vielä ja sitten voi jäädä mukavasti eläkkeelle.

Kursivoidut kohdat ovat otteita MTV Uutisten kommentointipalstoilta.

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.