Lukijat pöyristyivät: "Antaisitko aikuiselle luunapin?"

Lasten fyysinen kurittaminen on ollut lailla kiellettyä jo lähes kaksikymmentä vuotta, mutta silti lukijamme jakautuvat aiheessa tiukasti kahteen tiimiin: osa kokee, että tukistaminen ja luunapit ovat hyväksyttäviä, osan mielestä koko ajatus on pöyristyttävä – "lapsella on oikeus kasvaa turvallisessa ympäristössä", yksi kommentoijista kirjoittaa.

Lasten fyysistä kurittamista vastaan on taisteltu pitkään ja se on ollut laitonta lähes kaksikymmentä vuotta, mutta silti vanhat tavat tuntuvat istuvan tiukassa. Koti-osion lukijoista moni kokee sen oikeutetuksi.

– Tukistaminen ja luunapit ovat mielestäni sopiva rangaistus tietyissä tilanteissa. Olen niitä myös itse saanut enkä ole ihmisenä mennyt pilalle enkä epäonnistunut. Itse muistan kaksi asiaa luunapeista ja tukkapöllöistä: 1. Nämä rangaistukset tulivat äärimmäisistä tottelemattomuuksista 2. Niitä virheitä en tehnyt kertaakaan uudestaan rangaistuksen jälkeen. Eli kasvatus toimi oikein. Turhaa jeesustelua tuo luunappien ja tukkapöllöjen kieltäminen, keskittäisivät lainlaatijat ja -valvojat resurssinsa oikeisiin lastenhakkaajiin, pedofiileihin ja muuhun perheväkivaltaan, kirjoittaa nimimerkki Isä.

– Varsinkin nykymaailmassa on lukematon määrä hengenvaaroja, joista tottelematon lapsi pitää jollain keinolla saada varjeltua, pieni fyysinen rangaistus vaaran uhatessa voi pelastaa jopa hengen, kommentoi nimimerkki Minä itte.

Suurin osa kommentin jättäneistä kuitenkin kieltää sen jyrkästi – ovathan lapsen oikeudet turvalliseen ympäristöön yhtä tärkeitä kuin aikuisenkin.

– En koskaan lyö tai näpäytä muita ihmisiä, niin miksi ihmeessä sen tekisin omalle lapselleni? Se, miten vanhempi kohtelee lasta kunnioittaen hänen kehoaan, oppii hän itse arvostamaan itseään. Mutta kuria pitää ehdottomasti olla!, kirjoitta nimimerkki Mama.

– Minä en usko niin sanottuun kuriin, vaan kunnioittavaan kasvatukseen. Lapset eivät ole koiria eikä ehdollistamisella saada aikaan tavoiteltuja tuloksia. Ehdollistaminen ei tee ihmistä empaattiseksi, sosiaaliseksi tai itsenäiseksi. Ehdollistaminen riippuvaistaa, rikkoo ja antaa lapsille väkivaltaisen ja manipuloivan mallin ihmissuhteista. Jos lapsia kohdeltaisi kuin ihmisiä on tapana kohdella, niin he myös käyttäytyisivät niin kuin ihmisten odotetaan käyttäytyvän, nimimerkki Saga kertoo.

– Väkivalta synnyttää väkivaltaa. Miksi heikoimman satuttaminen olisi ok? Eihän aikuisiakaan rankaista sivistysvaltioissa fyysisesti kurittamalla, nimimerkki Pienikin on ihminen muistuttaa.

Nimimerkki Koivuniemi kuitenkin kannattaa vanhoja, kovia kasvatuskeinoja.

– Ennen tuli kolttosista remmiä ja lapset ymmärsivät mikä on sallittua ja mikä ei. Vapaankasvatuksen aikana pennut meuhkaa kuin pellossa, eivät usko puhetta ja sylkevät ja huutavat vielä päälle, siinä sen näkee mihin tämä yhteiskunta on menossa sosiaalipiiperryksineen.

Myös nimimerkki Kati 50 on samoilla linjoilla.

– Olen itse 50-luvun lapsi, ja tottunut koulussa ja kotona sääntöihin. 70-luvulla tuli muotiin vapaa kasvatus, ja sen huomaa: mistään ei välitetä enää ja opettajille haistatetaan! Me nousimme seisomaan kuin sotilaat kun opettaja tuli luokkaan, ja meistä tuli hyviä ihmisiä!

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja