Lukijat: Nykylapset perheen hemmoteltuja päättäjiä

Koti-osio kysyi lukijoiltaan, siirtyvätkö nykylapset liian aikaisin aikuisten maailmaan. Tuomio on tyly: yli 90 prosenttia lukijoista kokee, etteivät lapset saa enää olla lapsia.

10-vuotiaan lapsimallin aikuismaiset ja seksualisoidut kuvat ovat järkyttäneet meillä ja maailmalla, ja lapset seuraavat yhä tarkemmin muotia ja trendejä – tarjolla on jopa lasten muotilehtiä.

Koti-osio kysyi lukijoiltaan, mitä mieltä he ovat nykylasten siirtymisestä aikuisten maailmaan. Yli 90 prosenttia lukijoista vastasi, että pinnalliset ja kovat arvot siirtyvät lapsille liian aikaisin.

– Näkyyhän tuo ihan selvästi katukuvassa ja lasten käyttäytymisessä. Pukeudutaan kuin teinit ja kiroillaan, juodaan energiajuomaa ja esitetään koviksia. Tupakointikin tulee kuvioihin jopa ala-asteella. Tytöt meikkaavat ja miettivät seurustelua. Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että nykyään lapsen ja nuoren täytyy esittää olevansa vanhempi kuin mitä oikeasti on, nimimerkki Fewenien toteaa.

– Valitettavasti näin on. Toisaalta monet lapset ovat niin paapottuja, etteivät aikuisten maailman realiteetit, kuten ettei aina voi saada kaikkea haluamaansa, pääse heidän lähelleenkään. Lasten ja aikuisten etuoikeuksissa on oltava selkeä ero. Ellei ole, on terveestä järjestä luovuttu, nimimerkki Ellen kirjoittaa.

Pukeutuminen liian muodin mukaista?

Etenkin pukeutuminen on lukijoiden mielestä muuttunut vuosien aikana nopeasti.

– Pienelle koululaistytölle on aivan mahdoton löytää vaatteita, jotka eivät olet äidin silmissä "pornahtavia", toteaa nimimerkki Sari.

Jopa 90-luvulla syntyneet kokevat, että maialma on muuttunut nopeasti heidän lapsuudestaan.

– Kun itse olin pieni, käytin haalareita jotka siirtyivät siskolleni, kun jäivät minulle pieneksi. En kiroillut, sain ensimmäisen puhelimen 11-vuotiaana, joka oli vanhaa mallia. Pärjäsin hyvin ja osaan arvostaa pieniä asioita. Olin päiväkodissa töissä muutama vuosi sitten, ja siellä lapset kuuntelivat samantapaista musiikkia kuin itse kuuntelen, joillain oli kalliimpi puhelin kuin minulla. He eivät leikkineet nukeilla vaan tietokoneilla. Siis minne tämä maailma on menossa? Olen itse syntynyt vuonna 1991, eli 20 vuodessa kaikki on muuttunut todella radikaalisti. Melko sairasta, eikö?, kysyy nimimerkki Piupiu.

– Kun olin käytin kukkahousuja, haalareita ja toppakengät tulivat talvisin tutuiksi. Ensimmäisen puhelimen sain neljännellä luokalla, kun itse olin siihen rahat säästänyt. Silloin leikittiin ystävien kanssa ulkona hippaa ja muita pihaleikkejä, nykyisin niin ei tehdä. Vaatteet täytyy olla viimeisen päälle, samoin myös puhelinten jne.Ei enään pihaleikkejä, vaan tietokoneet. En ymmärrä miten voi 15 vuodessa tapahtua näin suuria muutoksia. Media päättää nykyään miten lasten täytyy pukeutua ja milloin alkaa huolehtimaan ulkonäöstä, kirjoittaa nimimerkki Järkyttynyt.

Kaikkien mielestä kehityssuunta ei kuitenkaan ole pahasta.

– En ole ihan varma,että onko se nyt niin pahakaan asia... Kuitenkin maailma on muuttunut hektisemmäksi ja suorituspainotteiseksi. Työelämäänkin pitäisi valmistua mahdollisemman nopeasti.Informaatiota on opittava vastaanottamaan nopeammin ja nuorempana. Eikä se tunnu olevan vastemielistä nykynuorisolle.Ne vaan aikuistuu aiemmin. Ei voi pakottaa leikkimään niillä kuuluisilla käpylehmillä,kun niissä ei ole haastetta tarpeeksi. Olisihan se kiva olla kakara 25-vuotiaaksi asti, toteaa nimimerkki Paula kirjoittaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat