Mainos

Lukijat kertovat: Tällaisiakin tapauksia voi naapurista löytyä

Asehulluja, tyhjästä valittajia, äänekkäitä rakastajia, musiikin suurkuluttajia, vieraspaikan autollaan omivia ja liian äänekkäästi kulkevia naapureita. Suomalaisissa kerrostaloissa asuu monenlaista väkeä.

MTV3 Uutiset kertoi perjantaina helsinkiläiskerrostalon ilmoitustaulusta, jossa käydään tiukkasanaista keskustelua muun muassa naapuriasunnoista kuuluvista lasten- ja lemmenäänistä.

MTV3 Uutisten lukijat ovat innostuneet kertomaan omista naapurikokemuksistaan sekä MTV3 Uutisten Facebook -sivuilla että uutisten kommentointiosioissa.

Isännöintiliiton ja Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan yleisimpiä valitusten aiheita ovat taloyhtiössä metelöivät tai leikkivät lapset, ääni- ja hajuhaittoja jättävät lemmikit sekä erilaiset naapurista kantautuvat äänet, esimerkiksi kovalla soitettu musiikki.

Samanlaisia kokemuksia kumpuaa myös lukijoiden asuinalueilta. Tuusulassa melko hinnakkaassa vuokra-asunnossa asunut lukija muistelee yläkerran ikävää asukasta.

– Vuokraan "sisältyi" yläkerrasta kuuluva kantapäiden jyske sekä musiikin jumputus.

– Rakkaus on hieno asia, mutta miksi ihmeessä naapureiden pitäisi kuunnella huippuhetkiä päivin ja öin? Hiukka tarttisi olla hienotunteisuutta. Kokemusta on, naapureiden lemmenääniä kuullut Maisamaaria sanoo.

– Myös autot voivat aiheuttaa ongelmia, kun asukkailla on useampia autoja kuin parkkipaikkoja. Sotahan siitä syntyy, jos omavaltaisesti valtaa vieraspaikkoja, pysäköi peräkkäin ja niin edelleen. Tämän jälkeen onkin sitten kaikki muukin sopivaa syytä jatkaa riitaa, koirien ulkoiluttamisesta lasten ääniin, Arvo sanoo.

– Meillä asui kerran yläkerrassa akka, joka mitä ilmeisemmin kiipeili kello 3 yöllä sänkynsä päälle ja pudotteli sieltä tuoleja lattialle. "Muutaman" kerran ollut naapurina kloppi, joka huudattaa yötä päivää stereoita ja pitää juoppobileitä. Sitten on vielä nämä ystävälliset lemmikkieläinnaapurit, muutaman kerran ollut koiran kökäleet portailla, kertoo elämästään eräs lukija.

Joskus naapurista kantautuu musiikin sijaan pelottavia ääniä.

– Naapuri kerran tuli pyssyn kanssa uhoamaan. Se osoittautui starttipistooliksi. Kotonaankin ammuskeli kun sota olisi. Eräs naapurikin sanoi, että meinasi housuun tulla kuultuaan kovaa räiskintää, kertoo Mat.

Tyhjästä valittajat riepovat

Muutama lukija kertoo hermojen menneen, kun naapuri valittaa kaikesta - niin pienistä "elämiseen kuuluvista" äänistä kuin hiljaisuudestakin.

– Kerran perjantaina yhdeksän aikaan illalla soi ovikello ja kas "sinivuokot" olivat puhjenneet kukkaan. Sanoin poliiseillle,että kattokaa nyt noita kaiuttimia (10 cm korkeat). Sen jälkeen he katsoivat toisiaan ja lähtivät nauraen pois, sanoo Naomic.

– Omistamaani asuntoon tehtiin maalausremontti yhden päivän aikana. Viikon päästä tulin itse pesemään paikkoja. Alakertalainen soitti, että asunnossa on joku rakennuspaja menossa, kun sieltä on kuulemma jo monta viikkoa kuulunut remonttiääniä ja sinne on kannettu puumateriaalia jatkuvasti, kertoo Jukka.

Isännöintiliiton ja Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan asiat kannattaa pyrkiä selvittämään naapurin kanssa ensisijaisesti puhumalla. Lukijoiden mielestä tämä on teoriassa hyvä neuvo, mutta käytännössä usein mahdoton.

– Eikö joku aika sitten ollut, että ei missään nimessä pitäisi mennä oven taakse valittamaan, kun ei koskaan tiedä minkälaista porukkaa siellä on vastassa. Eikö tässä joku aika sitten joku saanut jo puukostakin kun meni musiikista sanomaan naapurille, ihmettelee Opu.

– Joskus oma terveyskin on ollut vaarassa, kun on pitänyt mennä pyytämään hiljaisuutta. Siinä kannattaa pitää varansa, kun täydessä kaasussa oleva puhelinkoppi tulee ovella vastaan ovenkarmit kaulassa, muistuttaa Juba.

Kasvotusten keskusteluun on olemassa myös vaihtoehtoja.

– Jos sinulla on asiaa naapurille, vie kirje suoraan naapurin postiluukkuun. Olen joutunut viemään naapureille kirjeitä valitettavasti, he ovat olleet häiriöksi kerrostalossamme ja he eivät ole maksaneet edes yhtiövastikkeitaan, kertoo Johanna.

– Meillä haukutaan naapureita vain irkissä talon omalla kanavalla, kertoo Elina.

Jos mikään muu ei tunnu auttavan, voi kääntyä talonmiehen tai isännöitsijän puoleen. Vakavissa häiriötilanteissa kannattaa ottaa suoraan yhteys poliisiin.

– Aikanaan talkkarina ollessa on saanut kuulla valituksia naapureista jos jonkinmoisista syistä ja olla sitten myöskin ikävänä välikätenä, tosin hyvänä sovittelijana on saanut pelastettua monen moista ilmiriitaa, Juha kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.