Lukemisen taantuma on kansainvälinen ilmiö

Kirja on säilyttänyt osuutensa kulutuksesta ja ajankäytöstä. Kaunokirjallisuutta kuitenkin myydään halvemmalla kuin vuonna -95 ja kirjallisuuden kustantamisen ja kaupan heikentyvä kannattavuus on ajanut alaa vaikeuksiin. Tänään julkistetussa Kai Ekholmin ja Yrjö Revon teoksessa Kirja tienhaarassa kirja-alan uskotaan menestyvän, jos se ottaa uusia tuotemahdollisuuksia - esimerkiksi verkossa - laajasti käyttöön.

Kirja-ala on ollut jatkuvissa kriiseissä siitä saakka, kun Gutenbergin painokoneet takavarikoitiin 1400-luvulla maksamattomien laskujen vuoksi. Silti jokaisessa suomalaiskodissa on yhä keskimäärin 260 kirjaa, vaikka välineenä kirja on nykymaailmassa hidas.

- Kirjallisuus tarjoaa pysähtymisen hetkiä ja kauneuden kokemuksia ja oivaltamisen mahdollisuuksia, mutta toki siinä on suuri ristiriita: media on nopea, huomio tulee ja menee, kirjat ja ilmiöt tulevat ja menevät, sanoo WSOY:n toimitusjohtaja Anna Baijars.

Alaa ovat pyörittelleet esimerkiksi tietokirjojen myynnin lasku. Nyt hakuteokset ovat netissä ja kustantajat ovat irtisanoneet väkeä saadakseen taloutensa tasapainoon. Yhtenä pelastusrenkaana nähdään sähkökirja, jonka odotetaan lyövän läpi lokakuussa Helsingin Kirjamessuilla. Sinne lupaillaan vähintään kymmeniä ellei toistasataakin suomalaista e-kirjaa.

Tietokirjailija, professori Kai Ekholmin mielestä sähköinen versio ei kuitenkaan voi olla pelkkä näköispainos klassikosta

-Ei pidä tuottaa tuollaisia matalan tason e-kirjoja. Esimerkiksi Jane Austenin elämäkertaa ja biografiaa, filminpätkiä, karttoja ja kaikkea. Pitäisi olla memorabliaa, jotakin tollasta jännää, vähän rikastetumpaa.

Entä onko kustantajilla tarpeeksi verkko-osaamista?

- Jos ei ole, niin nyt on korkea aika hankkia sitä, Baijars toteaa.

(MTV3)

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat