Mainos

Lukashenkolle etsitään vastaehdokasta Valko-Venäjällä

Itsevaltiaan ottein maataan hallitseva Aleksndr Lukashenko myönsi oppositiolle yllättävän luvan oman presidenttiehdokkaan valitsemiseen.

Valko-Venäjän oppositio on saanut yllättäen luvan järjestää kongressin, jossa se yrittää löytää vastaehdokkaan presidentti Aleksandr Lukashenkolle ensi vuonna pidettävissä presidentinvaaleissa. Lukashenko hallitsee Valko-Venäjää itsevaltiaan ottein, ja hän on hiljentänyt opposition.

Maan pääkaupungissa Minskissä ensi viikonloppuna järjestettävään kongressiin on kutsuttu 700 opposition edustajaa eri puolilta Valko-Venäjää. Osallistujat edustavat eri poliittisia ja uskonnollisia ryhmiä sekä kansalaisjärjestöjä. Kutsun ovat saaneet myös EU-maiden Minskin suurlähettiläät, mukaan luettuna Suomen Liettuan-suurlähettiläs Timo Lahelma, joka toimii myös Valko-Venäjän suurlähettiläänä.

Lukashenko kerrotaan myöntäneen Valko-Venäjän oloissa poikkeuksellisen luvan, koska järjestäjät uhkasivat viedä kongressin Ukrainaan tai Puolaan.

- Vaikka lupa onkin saatu, mitä tahansa voi tapahtua. On mahdollista, että kongressissa aiheutetaan provokaatioita ja epäjärjestystä, jolloin on hyvä syy keskeyttää se, arvioi Puolan ja Valko-Venäjän suhteita seuraava tutkija Wojciech Borodzicz-Smolinski Varsovassa.

Borodzicz-Smolinskin mukaan myös Valko-Venäjällä sattuneilla pommiräjähdyksillä saattaa olla yhteys kongressiin.

- Niitä voidaan käyttää syynä kongressin peruuttamiselle viime tingassa, hän sanoo.

Puolalaisarvioiden mukaan on mahdollista, että presidentti Lukashenko osallistuu myös itse opposition kokoukseen Minskissä ja käyttää sitä propagandavälineenä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.