Mainos

Lukashenko vannoo estävänsä protestit Valko-Venäjällä

Presidentti Aleksander Lukashenkon mukaan Valko-Venäjä on valmis käyttämään voimatoimia mahdollisten laittomien mielenosoitusten hajottamiseksi. Useat oppositioryhmät ovat ilmoittaneet suunnittelevansa mielenilmauksia ensi tiistaiksi, jolloin Lukashenkon presidenttikausi olisi päättynyt, ellei hän olisi ajanut läpi kauttaan pidentävää perustuslakimuutosta.

Lukashenko sanoi eilen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajille, että hallitus on valmis tarvittaessa käyttämään kovimpia lain sallimia keinoja. Oppositioryhmät ja monet länsimaat eivät ole hyväksyneet vuonna 1996 järjestettyä kansanäänestystä, jossa päätettiin presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä ja Lukashenkon virkakauden jatkamisesta vuoteen 2001 asti.

Presidentti Lukashenko on saanut ihmisoikeusjärjestöltä moitteita tiukoista toimistaan Valko-Venäjällä. Human Rights Watch -järjestö syyttää raportissaan Lukashenkoa neuvostotyylisestä sivistyneistön mustamaalauskampanjasta maansa yliopistoissa. Järjestön mukaan Lukashenko pyrkii kampanjallaan oman asemansa pönkittämiseen. Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian osaston puheenjohtajan Holly Hunterin mukaan Lukashenko tukehduttaa sivistyneistön elämän Valko-Venäjällä.

Järjestön mukaan Lukashenko on muun muassa palauttanut kouluihin ja yliopistoihin neuvostoaikaiset oppikirjat, joissa Valko-Venäjän itsenäisyyskysymyksestä ei puhuta. Erityisen painostuksen kohteena ovat olleet tutkijat, jotka ovat tutkineet Valko-Venäjän neuvostokauden itsenäisyysliikkeitä. Ihmisoikeusjärjestö katsoo karsaasti myös Lukashenkoa tukevaa Valko-Venäjän patrioottista nuorisoliikettä, jonka terrorin ja painostustoimien kohteeksi monet maan yliopisto-opiskelijoista ovat joutuneet.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.