Mainos

Lukashenko näyttäisi saavan jatkokauden

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenko näyttäisi saavan kansanäänestyksessä luvan pyrkiä kolmannelle kaudelle. Ääntenlasku on vielä kesken.

Illalla julkaistujen ovensuukyselyjen tulokset olivat ristiriitaisia. Televisioasema Bel-1:n mukaan yli 80 prosenttia kansanäänestykseen osallistuneista kannatti perustuslain korjaamista siten, että presidentti Aleksandr Lukashenko voisi pyrkiä kolmannelle kaudelle. Joissakin kyselyissä lainmuutoksen tukijoiden määräksi kerrottiin 75 prosenttia äänestäneistä.

Sen sijaan Gallupin laatiman mittauksen mukaan vain noin puolet äänestäneistä olisi hyväksynyt lainmuutoksen. Keskusvaalilautakunta arvioi äänestysprosentin nousseen reippaasti yli vaaditun 50:n rajan - melkein 90:een.

700 tarkkailijaa

Vaalitarkkailijat ovat arvostelleet maan edellisiä vaaleja vilpillisiksi. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijoiden mukaan myös eilispäivän äänestystä varjosti "pelon ilmapiiri", julkisen keskustelun puute ja tiedotusvälineiden rajoitettu vapaus.

Maassa on lähes 700 kansainvälistä tarkkailijaa 50 maasta. Lukashenko varoitti vaalien alla, että vaaleja arvostelevia tarkkailijoita ei päästetä maahan. Paikallinen tv-asema Bel-1 kertoi kuitenkin, että kaikki ulkomaiset tarkkailijat olivat päässeet maahan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 17.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.