Lukashenko erotti korkeat turvallisuusvirkamiehensä

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on erottanut kolme turvallisuudesta vastaavaa korkeinta virkamiestään. Syytä erottamisille ei kerrottu.

Virkansa menettivät turvallisuuspoliisin KGB:n päällikkö Vladimir Matshkevitsh, valtakunnansyyttäjä Oleg Bozhelko ja valtion turvallisuusneuvoston johtaja Viktor Sheiman. Lukashenkon tiedottajan mukaan erotetut on muodollisesti siirretty toisiin tehtäviin. Varsinaisena syynä pidetään kuitenkin useita selvittämättä jääneitä presidentin vastustajien katoamisia.

Itsevaltaisesti hallitsevaa ja länsimaiden voimakkaasti arvostelemaa Lukashenkoa on syytetty mm. oppositiojohtaja Viktor Gontsharin, entisen sisäministerin Juri Zaharenkon ja tv-kuvaaja Dmitri Zavadskin katoamisista. Lukashenko on kiistänyt syytökset jyrkästi ja vakuuttanut turvallisuusviranomaisten selvittävän tapaukset. Paineita presidenttiä kohtaan lisäsi viime viikolla useille tiedotusvälineille sähköpostia lähettänyt nimetön KGB-virkailija, jonka mukaan presidentin henkivartiokaartin jäsenet ovat tunnustaneet surmanneensa Gontsharin ja Zavadskin.

Lukashenko nimitti presidentin oman turvallisuuspalvelun johtajan Leonid Jerinin KBG:n uudeksi johtajaksi. Jerin toimi lokakuuhun saakka KGB:n kakkosmiehenä. Sheimanin seuraajaksi turvallisuusneuvoston johtoon nousee puolestaan ulkoministeri Ural Latipov ja uudeksi ulkoministeriksi presidentin neuvonantaja Mihail Kvostov.
(STT-AFP-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat