Mainos

Lukashenka vannoi virkavalansa

Vaalien jälkeen Lukashenkan vastaisissa mielenosoituksissa pidätettiin noin 500 ihmistä, joista valtaosa on päässyt vapaaksi aiemmin.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka on aloittanut kolmannen virkakautensa. Hän vannoi iltapäivällä virkavalan tasavallan palatsista maan pääkaupungissa Minskissä. Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää vuodesta 1994.Lukashenka arvosteli tänään virkaanastujaispuheessaan kotimaista oppositiota ja länsimaita yrityksestä lietsoa kolmatta "värillistä" vallankumousta. Ukrainan vallanvaihdoksen tunnus oli oranssi, Georgian ruusu.

- Valko-Venäjän vastustuskyky on vahva. Kömpelöt yrityksenne kiihdyttää vallankumousvirusta saivat aikaan päinvastaisen seurauksen, hän sanoi Minskissä vannottuaan virkavalansa.

Lukashenka syytti tuhoon ja kaaokseen tähdänneestä "ristiretkestä" erikseen naapurimaita, jotka ovat EU:n uusia jäseniä. Puola on kuulunut Lukashenkan tiukimpiin arvostelijoihin.

- Riippumattomasti ja vapaasti presidenttinsä valinneen kansan tahto vahvistetaan tänään lailla. Kenelläkään maan sisä- tai ulkopuolella ei ole oikeutta jättää huomiotta kansan tahtoa, hän sanoi kehottaen ulkomaisia poliitikkoja pitämään huolta omista nurkistaan.

"Veljellistä" Venäjää hän kiitteli ja nimesi maiden välisen valtioliiton tärkeimmäksi tavoitteekseen.

Ohjelmassa oli myös asevoimien uskollisuudenvala ylipäällikölle ja sotilasparaati, jonka presidentti katsasti univormussa opposition mielenosoitusten näyttämöllä, Lokakuun aukiolla. Virkaanastujaiset televisioitiin suorana koko maahan 3000 kutsuvieraan seuratessa menoja Tasavallan palatsissa.

Oppositioväkeä pääsi vapaaksi

Viranomaiset ilmoittivat vapauttavansa tänään viimeiset 50 mielenosoittajaa, jotka oli tuomittu lyhyisiin vankeusrangaistuksiin. Vapautettuja vastassa ollut oppositioväki jakeli kutsuja illaksi mielenosoituksiin eri puolille Minskiä.

Oppositio osoitti kolmen viikon takaisten vaalien jälkeen viikon mieltään tavalla, jollaista ei ole nähty maassa vuosiin. Virkaanastujaisia lykättiin selityksettä mahdollisesti protestien takia.

Merkkejä suuresta väenkokouksesta ei ollut näkyvissä illansuussa. Eilen illalla poliisi hajotti sadan aktivistin kokoontumisen Minskissä. He kantoivat "Ei fasismille, ei lukashenkoismille" -julisteita.

Vankilassa pysyy edelleen opposition toinen presidenttiehdokas Aleksandr Kozulin, jota uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus. Häntä syytetään väen yllyttämisestä hyökkäykseen vankilaan, jonne mielenosoittajia oli suljettu.

Lukashenkaa ja hänen hallintoaan vastaan valmistellaan vastatoimia EU:ssa. Ulkoministerikokouksen odotetaan päättävän maanantaina presidentin ja 30 korkean virkamiehen matkustuskiellosta unioniin. Lukashenka on ennakkoon sanonut, ettei hän kaavailekaan matkustamista länteen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.