Mainos

Luhtanen selvittäisi 3G-puhelinten kytkykaupan sallimista

Liikenne- ja viestintäministerin mielestä uudet kalliit puhelimet voitaisiin saada kuluttajille sallimalla kytkykauppa. Kytkykaupan salliminen edellyttäisi viestintämarkkinalain muutosta.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd.) haluaisi ottaa pohdittavaksi kytkykaupan määräaikaisen sallimisen kolmannen sukupolven (3G) matkapuhelinten kohdalla. Hän haluaa kuitenkin "virittää ehdotuksesta keskustelua" ennen kuin ottaa siihen itse kantaa.

Ehdotus nousi esille, kun liikenne- ja viestintäministeriössä selvitettiin, miten kolmannen sukupolven matkaviestintää voisi edistää. Suomi ei ole yltänyt nopeimpien maiden joukkoon 3G-puhelinten ja -palveluiden leviämisessä.

Kytkykaupan salliminen edellyttäisi viestintämarkkinalain muutosta. Ministeriön mukaan kytkykauppakielto on osasyynä siihen, että suuri osa suomalaisten käyttämistä puhelimista on edullisia malleja, joita ei ole varustettu kaikkia uusimpia palveluita varten. Kytkykauppa voisi tuoda kalliimmatkin puhelimet ostajien ulottuville.

-Jos kytkykauppa sallittaisiin, kuluttajan oikeuksista olisi joka tapauksessa pidettävä hyvää huolta. Siksi mahdollisesta laista suunnitellaan vain kolmivuotista. Teleyritys saisi sitoa kuluttajan vain vuoden mittaisiin sopimuksiin, Luhtanen sanoi tiedotteessa.

Ministeriössä valmistellaan myös lakiesitystä, joka helpottaisi televisiokuvan välittämistä matkaviestimiin. Tarvittavat toimiluvat ovat myös tulossa hakuun. Ministeriö on lisäksi jatkanut ruotsalaisen Tele2:n omistamalle Suomen 3G:lle annettua määräaikaa selvittää suunnitelmansa kolmannen sukupolven UMTS-verkon rakentamisesta. Takaraja on nyt 25. huhtikuuta. Yhtiö on vaarassa menettää toimilupansa, koska verkon rakentamista ei ole vieläkään aloitettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.