Mainos

Luga-joen päästöt voivat olla oletettua suuremmat

Luoteisvenäläisen Luga-joen fosforipäästöt ovat laskeneet nopeasti tämän kevään aikana. Sen sijaan viime vuoden mittaustulokset kertovat jopa kaksinkertaisista fosforipäästöistä aiempiin arvioihin verrattuna.

Aiemmin arvioitiin, että Fosforit-lannoitetehtaalta valuisi Suomenlahteen jopa 1 000 tonnia rehevöittävää fosforia vuodessa eli saman verran kuin koko Suomen päästöt yhteensä. Tänään julkistetut luvut kertovat, että viime vuoden lopulla päästöt saattoivat olla jopa 2 000 tonnia.

Luga-joen fosforimittausten tuloksia esiteltiin tänään Itämeren suojelukomissio Helcomin kokouksessa Varsovassa.

- Totesimme korkeat pitoisuudet viime vuodelta ja matalammat tältä vuodelta, mutta meillä ei ollut kättä pidempää, mikä syy voisi olla, sanoo projektin johtaja Kaj Forsius Helcomista.

Forsiuksen mukaan mittaustulokset indikoivat, että päästöt tulevat tehdasalueelta.

- Tarkempi lähde on vielä epäselvä.

Päästölähteeksi on arveltu kipsikasaa, mutta sitä ei ole voitu vahvistaa, koska tehdas on kieltänyt näytteenoton alueensa lähellä. Mittaustulosten perusteella on vaikea ennustaa, kääntyvätkö fosforipitoisuudet jatkossa jälleen nousuun.

- Jos se sieltä nousee, niin sitä ei voi vielä sanoa. Täytyy saada dataa pidemmältä aikaväliltä ennen kuin voidaan vetää lopullisia johtopäätöksiä, Forsius arvioi.

Vaihtoehto on joko se, että päästö katosi johonkin tai se, että päästö on pelättyäkin suurempi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.