Luentosalit jäävät - Korkeakoulujen perusopinnot suoritetaan jatkossa verkossa

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen mukaan korkeakouluopiskelu muuttuu radikaalisti.

MTV:n SuomiAreenassa puhunut Apunen sanoi, että seuraavien kymmenen vuoden aikana suomalaisissa korkeakouluissa luovutaan suuresta osasta luentosaliopetuksesta. Luentosaleista siirrytään jatkossa verkossa järjestettävien massaluentojen ääreen. 

- Nykyinen luokkamalli murenee. Jatkossa opintokokonaisuudet koostuvat verkko-opiskelun ja luokkaopiskelun yhdistelmästä. Uskon, että perusopinnot suoritetaan tulevaisuudessa pelkästään massaluentoina verkossa. 

Apusen mukaan verkossa järjestettävien massaluentojen idea on ikivanha. Etuina ovat muun muassa tehokkuus, edullisuus ja laatu. 

- Massaluennointisysteemi on peräisin 500 vuoden takaa ajalta, jolloin kirjat olivat kalliita, niitä ei ollut kaikille antaa ja etäisyydet olivat pitkiä. Maailmanlaajuisilla massaluennoilla me saamme maailman parasta laatua, opetus on aina ajantasaista ja kaikki tämä lähes olemattomilla kustannuksilla. Miksi emme hyödyntäisi sitä. Sehän on ihan valtavaa ylellisyyttä, joka on kaikkien saatavilla. 

Verkko-opetuksella on dramaattiset vaikutukset yliopistojen määrään. Apusen mukaan useaa yliopistoa uhkaa lakkauttaminen. 

- Onhan tämä iso haaste yliopistoille ja korkeakouluille. Niiden pitää parantaa opetuksensa laatua, keskinkertainen ei enää riitä. Amerikkalainen verkkoguru Clayton Cristensen on todennut, että 15 vuoden kuluttua puolet Amerikan yliopistoista on konkurssissa. Ne, jotka ovat isoja, vahvoja ja mukana kehityksessä, pärjäävät entistä paremmin. Sama pätee Suomessa. Anonyymit, keskitason virkamiesyliopistot ovat suurissa vaikeuksissa ja uhkassa kuolla pois, vaikka olisivatkin valtion rahoittamia. 

Apunen peräänkuuluttaa yhteistyötä ulkomaalaisten korkeakoulujen kanssa. Tällä tavoin voidaan taata opiskelijoille laatua. 

- Maailmalla yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa on tarjolla isoja verkko-opintokokonaisuuksia. Ne tuottavat valtavasti laadukasta materiaalia. Yksinkertaisinta meidän olisi ryhtyä yhteistyöhön näiden yliopistojen kanssa. Se olisi meille helpoin ja nopein tie. 

Apunen huomauttaa, että ulkomaiset kokemukset puhuvat massaluentojen puolesta. Opetus on sisällöltään aina viimeisimpien tietojen ja tutkimusten mukaista. 

- Maailman parhaiden yliopistojen onlinekursseilla on satoja tuhansia opiskelijoita. Näille luennoille kerääntyy maailman paras opiskelija-aines. Suuret globaalit yritykset tekevät jo nyt yhteistyötä verkko-opetusta järjestävien tahojen kanssa ja hakevat sieltä lahjakkuuksia ja uusia tekijöitä. Tämähän on aivan ainutlaatuinen mahdollisuus niin sanotusti kammata esille lahjakkaat opiskelijat ja rekrytoida tätä kautta suoraan talentteja omaan yritykseen. 

Mallia verkkoluennoista voitaisiin Apusen mukaan ottaa paitsi amerikkalaisista huippuyliopistoista myös Brasiliasta. 

- Brasiliassa on hyvin edistyksellisiä järjestelmiä, joissa julkinen ja yksityinen opetuspalveluiden tuotanto toimii rinnakkain. Isossa maassa verkkopalveluilla on hyvin merkittävä rooli. Verkko-opetusta annetaan eri puolilla maailmaa runsaasti, jos vain haluamme olla sille avoimia.

  

Lue myös:

    Uusimmat