Lue historian oudoimmat kasvatusopit: Pidä lapsi kylmässä ja vältä koulua!

Tyttöjä ei saa kouluttaa, jotta aivot pysyvät kallon sisällä ja lapsen kehuminen on turmiollista? Listasimme historian erikoisimmat kasvatusvirheet.

Lasten kasvattaminen tuntuu puhuttavat nykyään enemmän kuin aikaisemmin ja myös erilaisia vaihtoehtoja on enemmän tarjolla: esimerkiksi purkkiruoka, sukupuolisensitiivisyys ja pehmeä kasvatus ovat nykyvanhemmalle tuttuja asioita, joista kiistellään niin nettien keskustelupalstoilla kuin perhepiirissäkin.

Kasvatuskysymyksiä on kuitenkin puitu kautta aikain, eivätkä ne aina ole olleet onnistuneimmasta päästä. Listasimme historiallisia kasvatusmokia.

Liian tiukat kapalot

Pienten lasten kapalointi on ollut käytössä vuosituhansia ja se on edelleen suosittua, sillä se tuo turvaa ja lämpöä pienelle lapselle. Esimerkiksi 1500-luvulla kapalot väännettiin kuitenkin niin tiukkaan, että ne painoivat jalkoja ja saattoivat vaikuttaa raajojen kasvuun, koska tiukkojen kapaloiden uskottiin parantavan ryhtiä.

Lasta ei saa kehua!

Vielä vain muutama vuosikymmen takaperin oli Suomessakin käsitys, että lasta ei saa hänen kuullensa kehua, jotta lapsi ei pääse ylpistymään.

Joka vitsaa säästää se lastaan vihaa

"Joka vitsaa säästää se lastaan vihaa" sanotaan Raamatussakin ja ennen vanhaan lapsen hurjakin fyysinen kurittaminen oli ei vain sallittua, vaan jokaisen vanhemman velvollisuus. Myös opettajat ja muut aikuiset saivat kajota lapseen fyysisesti.

Nykyään lapsen fyysinen kurittaminen on rikos ja sen aiheuttamat ongelmat tunnustetaan laajalti.

Lika tekee lapsesta viisaamman

Hygienian merkitys terveydelle selvisi vasta 1700-luvulla ja sitä ennen lilkaisuus oli päinvastoin hyväksi – sen uskottiin suojelevan sairauksilta ja onnettomuuksilta.

Myös virtsan uskottiin sisältävän parantavia voimia, minkä vuoksi vaippoina käytettyjä reipuja ei pesty, vaan ne pelkästään kuivattiin käyttökertojen välillä.

Tyttöjä ei saa kouluttaa

Vielä muutama sata vuotta sitten uskottiin, että tyttöjä ja naisia ei saa kouluttaa, sillä heidän aivonsa saattavat pian kasvaa niin suuriksi, että ne eivät enää mahdu kallon sisälle.

Kylmyys tekee hyvää

Filosofi John Locke kirjoitti 1600-luvun lopussa kasvatusoppaan, jonka mukaan lapsia ei saa pukea liian lämpimästi, heidän tulisi kulkea paljain ja loin ja vanhempien tulisi pestä jälkikasvunsa jalat päivittäin kylmällä vedellä. Locken mukaan tämä pitää vilustumisen kaukana vanhemmalla iällä.

Tehtiinkö sinun lapsuudessasi virheitä kasvatuksessa? Vastaa äänestykseen ja jätä kommentti äänestyksen jälkeen Kirjoita perustelu -linkin kautta (alhaalla oikealla huutomerkin kohdalla).

Lähteet:

Reisjarven kotiseutuyhdistys

Kari Uusikylä – Naislahjakkuus (PS-kustannus, 2008)

Lue myös:

    Uusimmat