Mainos

Löytöeläintaloista tullut käytettyjen lemmikkien kaatopaikkoja

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistystä SEY:n vapaaehtoisen eläinsuojeluvalvojan Sari Valtasen mukaan eläimistä on tullut kertakäyttöroinaa.

Puhelinpäivystykseen tulee pelkästään pääkaupunkiseudulla satakunta soitto vuodessa, joissa halutaan luopua omasta lemmikistä eri syistä.

– Yksi yleisimmistä on allergia, joka joskus kuulostaa siltä, että ihminen on enemmän allergisoitunut eläimen käyttäytymiselle kuin eläimelle itselleen lisää Valtanen.

– Jotkut ihmiset eivät halua ottaa vastuuta lemmikistään vaan odotetaan, että eläinsuojelujärjestöt maksavat rokotukset, sairaan eläimen hoitokulut ja ottavat ongelmaisen ja käytöshäiriöisen eläimen hoitaakseen. Joidenkin mielestä on saavutus sinällään, että he tuovat oman lemmikkinsä löytöeläintaloon, paljastaa Valtanen.

Valtanen kertoo, että esimerkiksi koiria otetaan harkitsemattomasti, kun rotu edustaa sopivaa statusta tai ulkonäkö miellyttää omistajaa. Eläimen kouluttamiseksi ollaan valmiita yhä vähemmän näkemään vaivaa, mikä aiheuttaa ongelmakäyttäytymistä ja hallitsemattomuutta.

– Tälläiset lemmikit voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja tai ongelmia ympäristössä, kun omistaja ei hallitse koiraa, lisää Valtanen.

– Jos koiran kanssa ei tulla toimeen tai eläin ei sovi elintavoiltaan ihmisen elämään eikä siitä pääse esimerkiksi hankalan käytöksen vuoksi eroon muuten, niin sitä tarjotaan meille, kertoo Valtanen.

Useimmat löytöeläintalot ja eläinsuojeluyhdistykset perivät vastaanottomaksun, jos omistaja tuo oman lemmikkinsä. Tämän paljastuttua eläin saatetaan tuoda jonkin ajan kuluttua löytöeläimenä. Valtanen kertoo tietävänsä jopa tapauksia, joissa kunnan vastaanottopaikkaan löytöeläimenä. Tämä on viimeinen keino päästä eroon hankalasta koirasta ilman kuluja.

– Joskus omistaja on paljastanut itsensä kutsumalla lemmikkiään vahingossa nimellä tai kertomalla eläimestä yksityiskohtaisia tietoja, valottaa Valtanen.

Laskut eläinsuojeluyhdistysten hoidettavaksi

Valtasen mukaan pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykselle on tullut kesän aikana kymmeniä puheluita ihmisiltä, jotka elävät yli varojensa ja eläin on jäänyt huonolle hoidolle.

– Yhdistyksille varainhankinta on hankalaa eikä rahaa riitä kaikkien auttamiseen. Johonkin pitää raja vetää, kuinka pitkälle voi auttamisessa mennä. Emme me voi valita kenen kissa leikataan tai kenen eläinlääkärilaskut maksetaan. Mutta yritämme neuvomalla auttaa näitäkin lemmikkien omistajia ja olemme jopa laatineet ilmoituksia uuden kodin löytämiseksi, sanoo Valtanen.

Valtasen mukaan ongelma koskee erityisesti sekarotuisia tai ongelmakäytöksisiä koiria ja kissoja. Eksoottiset eläimet sekä pien- ja rotueläimet menevät paremmin kaupaksi, jos omistaja haluaa luopua lemmikistään.

Näin loppukesästä alkaa todellinen kesäkissojen hylkääminen, jolloin niitä toimitetaan eläinsuojeluyhdistyksiin ja löytöeläintaloihin. Kylmäverisimmät jättävät kissansa mökille.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.