Löydös: Tundralta tupruaa kasvihuonekaasuja

Tutkijat ovat löytäneet Venäjän tundralta ennen tuntemattoman kasvihuonekaasujen lähteen. Arktisen tundran ikiroutaan on varastoitunut suuri määrä hiiltä ja typpeä sisältävää orgaanista ainesta, millä saattaa olla iso vaikutus ilmastonmuutokseen.

Tärkeä kysymys on, johtaako lämpeneminen tundran hiili- ja typpivarojen vapautumiseen kasvihuonekaasuina ilmakehään, millä olisi edelleen ilmaston lämpenemistä kiihdyttävä vaikutus. Tutkijat pitävät sitä mahdollisena.

- Hajoaminen nopeutuu ja sitä kautta hiiltä ja typpeä vapautuu maaperästä ilmakehään. Sitä ei pystytä tarkkaan sanomaan, millä aikajänteellä se tapahtuu, mutta uhka on todellinen, sanoo Kuopin yliopiston tutkija Maija Repo.

Löydöksen tekivät Kuopion yliopiston biogeokemian tutkijat yhdessä Helsingin yliopiston ja Komin tiedekeskuksen tutkijoiden kanssa.

Dityppioksidi on hiilidioksidin ja metaanin jälkeen kolmanneksi merkittävin kasvihuonekaasu, jonka pitoisuus ilmakehässä kasvaa aiheuttaen ilmaston lämpenemistä.

Pohjoisille alueille on ennustettu ilmaston muutoksen myötä voimakkaampaa lämpenemistä kuin maapallolle keskimäärin.

Tutkijat mittasivat typpioksiduulin vapautumista Luoteis-Venäjällä Komin tasavallassa sijaitsevalla tundralla kesällä 2007. He havaitsivat, että kasvittomat turvepinnat, niin sanotut turvekehät, päästävät läpi kasvukauden ilmakehään suuria määriä dityppioksidia.

Kasvillisuuden peittämiltä turve- tai kivennäismailta dityppioksidia ei vapaudu. Tutkimus on julkaistu arvovaltaisessa Nature Geoscience -lehdessä eilen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat