Mainos

Loviisan ydinvoimalassa vesivuoto

Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikkö joutuu olemaan lähipäivät seisokissa primääripiiriin liittyvässä vesitysputkistossa olevan vuodon takia.

Vesitysputkilla huolehditaan siitä, että primääripiirin putket ja laitteet voidaan seisokkien aikana tyhjentää vedestä tarkastuksia ja huoltotoimenpiteitä varten. Primääripiirillä tarkoitetaan putkisto-osaa, jossa kiertää reaktoria jäähdyttävä vesi. Sekundääripiiriksi kutsutaan osaa, joka kuljettaa piirien kohtauspaikassa höyrystimissä höyrystetyn veden turbiineihin.

Laitoksen johtajan Jussi Helsken mukaan vuoto alkoi hyvin pienenä jo tammikuun alussa. Se havaittiin pian, koska laitoksen äärimmäisen herkät säteilymittarit reagoivat vähäiseen radioaktiivisuuteen, jota primääripiiristä vuotavassa vedessä on. Viime viikonvaihteessa vesisuihku 125 barin paineisesta putkesta kasvoi 30 litraan tunnissa, jolloin laitos päätettiin pysäyttää.

Imatran Voiman ohella Säteilyturvakeskus arvioi parhaillaan vian luonnetta. Toimistopäällikkö Lasse Reimanin mukaan todennäköistä on, että vuotava putki tulpataan, ja vuotokohta irrotetaan tarkempia analyysejä varten.

Vesitysjärjestelmiä, joihin vuotokohta kuuluu, on Loviisan kummallakin yksiköllä kolme. Vuoto saattaa johtaa tarkastuksiin myös Loviisan ykkösyksiköllä. Pulmana tarkastuksissa on, että putkistot ovat höyrystinalueella, jonne ei normaalin käytön aikana voi mennä, vaan koko laitos on pysäytettävä.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.