Mainos

Loviisa kehittämään Venäjän ydinturvaa

Loviisaan aiotaan perustaa energiakeskus, josta tulisi EU:n ja Venäjän ydinturvayhteistyön kohtaamispaikka. Tarkoituksena on ryhtyä ratkomaan erityisesti Euroopan unionin Tacis-ohjelman kautta Venäjälle myönnettyjen "ydinrahojen" käytöstä syntyneitä ongelmia.

EU on myöntänyt yli miljardi markkaa Tacis-varoja venäläisten ydinvoimaloiden kunnostamiseen ja ydinjätteen käsittelyyn. Suurin osa tästä rahasta on käyttämättä Venäjän ja EU:n erilaisten ydinturvallisuusnäkemysten vuoksi.

Loviisan energiakeskuksen mahdollisuuksia idän ja lännen ydinvoimalatuntijoiden keskusteluareenana testataan tänään alkaneessa kolmipäiväisessä seminaarissa. Loviisaan ovat kokoontuneet Venäjän ja EU-maiden johtavat ydinvoimatuntijat.

Länsimaisille tahoille ydinturvallisuus Venäjällä merkitsee usein venäläisten ydinvoimaloiden välitöntä sulkemista. Venäläiset taas eivät näe laitosten sulkemista tarpeellisena, ainoastaan niiden teknistä tasoa tulee kohottaa sekä käyttöikää jatkaa erilaisten modernisointitoimien avulla.

-Tällä hetkellä on tärkeintä parantaa Venäjän ja Itä-Euroopan maiden ydinvoimaloiden teknistä tasoa sekä työntekijöiden moraalia. Heille täytyy selvittää, että työpaikalta ei voi lähteä, jos seuraavaan vuoroon ei ole tulossa ketään, Euroopan komission DG XII -osaston suomalaisedustaja Jorma Karjala kertoo.

Hänen mielestään ydinvoimaloiden sulkeminen on toistaiseksi mahdotonta, sillä Venäjä ja Itä-Euroopan maat ovat riippuvaisia niiden tuottamasta energiasta.

Venäläiset itse pitävät Loviisan ydinvoimalaa loistavana esimerkkinä venäläistyyppisten voimaloiden luotettavuudesta kunhan ne modernisoidaan.

-Me olemme sitä mieltä, että venäläisten ydinvoimalaitosten pitäisi tulla sellaisiksi kuin Loviisan voimala, venäläinen ydinturvallisuustarkkailija Armen Abagyan kertoo.

Eniten Yhdysvalloissa, EU:ssa ja Pohjoismaissa ollaan huolissaan Kuolan ydinjätteistä. Alueella on kaikkiaan 240 ydinreaktoria. Loviisan energiakeskus kaavailee itselleen myös Kuolan ydinjäteyhteistyön koordinoijan asemaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.