Mainos

Lounatuuli toi muuttolinnut Suomeen

Suomeen saapui viime viikonvaihteessa lämpimän lounaisen ilmamassan mukana parvittain muuttolintuja. Suurimmin joukoin liikkeellä olivat sepelkyyhkyt, kiurut, kottaraiset, töyhtöhyypät, haahkat ja peipot, ilmenee lintuharrastajien keskusjärjestön BirdLife Suomen kokoamista havainnoista. Myös muita lajeja oli muuttovirrassa mukana runsaasti.

Järjestöstä arvioidaan, että lintujen kevätmuutto on muutamina viime päivinä päässyt normaaliin aikatauluun. Sitä ennen muutto oli reilun viikon jäljessä tämän vuosikymmenen keskiverrosta.

Suomeen saapuneiden muuttolintujen joukossa on havaittu jo ainakin 75 lajia. Tavanomaisten varhaisten muuttajien ohella lintuharrastajat ovat huomanneet myös harvinaisempia tunnustelijoita, jotka normaalisti ovat liikkeellä vasta myöhemmin. Niinpä Suomeen ovat saapuneet jo ensimmäiset merikihut ja tiltaltit.

Kalenterinsa lienee kadottanut se kiljuhanhi, joka havaittiin lauantaina Ahvenanmaan Saltvikissa. Kyseinen lintu rikkoi kirkkaasti vuodelta 1993 peräisin olleen aiemman ennätyksen; tuolloin kevään ensimmäinen kiljuhanhi havaittiin 7. huhtikuuta Kristiinankaupungissa.

Jos lämpimät säät jatkuvat, uusia lintuja ja lajeja saapuu päivittäin lisää. Koska lunta on runsaasti, muuttolinnut kerääntyvät harvoille avonaisille pelloille ja pälvipaikoille. Niinpä tällaisilla paikoilla voi nähdä kerralla hyvinkin suuria parvia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.