Mainos

Louko syytetyistä lahjamatkoista: Järjestäjät eivät lähettäneet laskuja

Espoon kaupungin tekninen johtaja Olavi Louko kertoi tänään Espoon käräjäoikeudessa näkemyksensä lahjus- ja virkarikossyytteiden kohteena olevista virkamatkoistaan Lappiin. Louko sanoi olleensa siinä uskossa, että Espoon kaupunki maksoi hänen matkakulunsa.

- Lähdin siitä, että kaupunki maksoi kuluni niin kuin oli sovittu.

Louko osallistui vaimonsa kanssa vuosina 2004-2008 Lapin-matkoille, jotka olivat rakennus- ja kiinteistöalan yritysten sekä rakennusalan etujärjestöjen järjestämiä. Loukon mukaan yleinen käytäntö matkoilla oli, että matkan järjestänyt yritys osti kaikille matkaan osallistuneille esimerkiksi lentoliput ja Espoon kaupungin olisi pitänyt maksaa Loukon liput takaisin yritykselle.

Syyttäjän mukaan kaikista matkoista laskuja ei kuitenkaan lähetetty kaupungille.

- Laskutus ei kulje kauttani, joten sain tietää näistä maksamattomista matkoista vasta poliisikuulusteluissa, Louko sanoi.

Loukon mukaan hän ei myöskään ollut kiinnittänyt huomiota siihen, ettei vaimon matkoista tullut laskuja kotiin.

Louko: Tarjoilut normaalia vieraanvaraisuutta

Syyttäjä kysyi Loukolta myös, tiesikö hän, kuka maksoi matkoilla kertyneet kestitykset.

- Ajattelin, että tarjoilu matkoilla kuului normaaliin vieraanvaraisuuteen. Olen myös yrittänyt minimoida ruokailuja matkoilla, jotta pysyttäisiin kohtuudessa.

Syyttäjä painotti oikeudessa, että Loukolle ja hänen puolisolleen matkoja tarjonneilla kiinteistöalan yrityksillä oli meneillään sopimusneuvotteluja tai jo olemassa olevia sopimuksia Espoon kanssa matkojen ajankohtana. Loukon mukaan yritykset eivät saaneet etua sitä, että hän on osallistunut matkoille puolisonsa kanssa.

Louko myös kiisti, että hän olisi saanut etua matkoille osallistumisesta.

- Käymme vaimoni kanssa muutenkin hiihtämässä Lapissa. Nämä matkat olivat välillä jopa rasite.

Berliinin maratoni osui matkan ajankohtaan

Oikeudessa puitiin myös Loukon ulkomaanmatkoja vuosina 2005-2008. Syyttäjän mukaan Espoon kaupunki maksoi matkoja yli 8000 eurolla. Ulkomaanmatkat liittyivät Loukon mukaan Espoossa meneillään olleisiin rakennushankkeisiin ja matkoilla saaduista tiedoista oli hyötyä hänen työtehtävissään.

Loukon mukaan esimerkiksi Berliiniin suuntautunut, rakennusmaailmaan sijoittuneen lehden järjestämä matka liittyi muun muassa kaupungin raideliikenteen järjestelyihin tutustumiseen. Samoihin aikoihin päätettiin Espoon metron rakentamisesta. Matkaan liittyi myös maratonin juokseminen.

- Matkan järjestäjät keksivät sijoittaa matkan niin, että saatoin juosta Berliinin maratonin.

Loukon mukaan oli kohtuullista, että Espoon kaupunki maksoi hänen matkansa, sillä työnantajat tukevat usein työntekijöidensä liikunnallisuutta.

Loukoa syytetään Espoon käräjäoikeudessa lahjusrikkomuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kyse on Loukon tekemistä vajaasta paristakymmenestä kotimaan- ja ulkomaanmatkasta vuosina 2004-2008. Loukon silloista esimiestä, eläkkeelle jäänyttä kaupunginjohtajaa Marketta Kokkosta syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan hän löi laimin alaisensa valvontavelvollisuuden.

Syyttäjä vaatii molemmille sakkoja. Kumpikin on kiistänyt syytteet.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.