Louisianasta voi taas lähteä kalalle

Osa Louisianan osavaltion rannoilla kököttävistä kalastusveneistä on saanut luvan lähteä jälleen pyyntiin. Osia merialueista on avattu jälleen kalastukselle.

Päätös ei kuitenkaan ole nostattanut alueella riemuhuutoja. Kausi on mennyttä, minkä lisäksi kaikkia mereneläviä ei edelleenkään saa pyytää.

Ravut ja osterit ovat yhä kiellettyjen listalla, sillä niiden testaus on kesken. Kalaa sen sijaan saa pyytää, ja varsin pian myös katkarapuja.

- Vaikka saisimme katkarapuja, voi olla, ettei kukaan osta niitä, epäili alueen kalastajaliiton puheenjohtaja George Barisich Los Angeles Times -lehdelle. Hänen mukaansa ostajat saattavat pelätä öljyn mahdollisia vaikutuksia mereneläviin.

Sadan päivän piina

-20.4. 2010 Deep Horizon -öljynporauslautta räjähtää Meksikonlahdella noin 70 kilometriä Louisianan rannikolta kaakkoon. Lautta uppoaa kaksi päivää myöhemmin.

-30.4. Öljy-yhtiö BP sanoo ottavansa täyden vastuun tapahtuneesta ja lupaa korvata kaikki vahingot.

-7.5. BP:n ensimmäinen yritys tukkia vuoto epäonnistuu.

-16.5. Vuotavaan putkeen saadaan asennettua putki, jonka avulla öljystä saadaan osa talteen.

-19.5. Ensimmäiset paksut öljylautat ajautuvat Louisianan rannikolle.

-29.5. BP ilmoittaa, että sen niin sanottu top kill -operaatio vuodon tukkimiseksi on epäonnistunut.

-15.7. BP ilmoittaa, että uusi, tiivis kupu vuotavan putken päässä on paikoillaan. Ensimmäistä kertaa vuodon alun jälkeen mereen ei pääse enää öljyä.

-19.7. Testit osoittavat, että kupu toimii odotetusti.

-27.7. BP:n toimitusjohtaja Tony Hayward eroaa.

-28.7. Vuodon alusta on kulunut 100 päivää.

Koonnut: STT

BP:n operaatiojohtaja Doug Suttles on yrittänyt tehdä oman osansa kalastajien eteen.

- Söisin Meksikonlahden mereneläviä ja tarjoilisin niitä myös perheelleni, hän vakuutti julkisesti.

Pahimmillaan noin kolmannes koko Meksikonlahden kalastusalueista oli kalastuskiellon piirissä.

Vuotoa tukitaan nyt mudalla ja sementillä

Meksikonlahdella vuotavan öljylähteen tukkimisyritys on edennyt viivästyksistä huolimatta. Alun perin öljy-yhtiö BP:n piti aloittaa vuotavan putken tukkiminen porausmudalla jo maanantaiyönä, mutta tekniset ongelmat lykkäsivät ratkaisevaa testiä.

- On odotettavissa, että testi ja mahdollisesti myös tukkimisyritys tapahtuvat tiistaina, vakuutettiin yhtiön tiedotteessa.

Yhdysvaltain hallinnon öljyntorjuntatöitä johtavan amiraalin Thad Allenin mukaan testauksen oli määrä alkaa millä hetkellä hyvänsä.

- Etenemme minuutti minuutilta, hän sanoi tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, paineella öljyputkeen pumpattava porausmuta ja sen jälkeen lisättävä sementti tukkivat putken lopullisesti. Onnistumisen pitäisi varmistua parin vuorokauden kuluessa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat