Mainos

Lottovoittajan onnellisuusresepti: Jaa rahaasi muillekin

Viimelauantaisen Loton 7,2 miljoonan jättipotti osui onnekkaalle kalajokelaiselle. Voittajan henkilöllisyydestä on päivän lehdissä risteävää tietoa: Iltalehdessä voittajan profiili oli 30-vuotias sinkkumies, kun taas Hufvudstadbladet ja Ilta-Sanomat uutisoivat yksinasuvasta 19-vuotiaasta pojasta.

Kalajokelaisten kesken voiton huhutaan menneen 19-vuotiaalle armeijassa olevalle pojalle.

Joka tapauksessa voittajia oli Veikkauksen mukaan vain yksi.

Hyvinvointitutkija Mikko Martela Aalto yliopistosta kertoo vinkkejä, miten uusi miljonääri tulisi voittonsa kanssa kaikkein onnellisimmaksi. Resepti, joka julkaistiin Helsingin Sanomien (1.10.2010) mielipidepalstalla, on Martelan mukaan tehty osittain pilke silmäkulmassa.

- Ei onnellisuuteen voi esittää mitään selkeää kaavaa, mutta tärkeintä onnellisuuden tavoittelussa on ensinnäkin perusturvallisuus, itsensä toteuttaminen ja yhteyden kokeminen toisiin ihmisiin, Martela luettelee.

Pienet summat riittävät yksilön onnellisuuteen

Martela esittää HS:n mielipidekirjoituksessa, että Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa perusturvallisuus ei maksa ihmiselle paljoa.

- Koulutus, sairaanhoito ja perustoimeentulo pyritään takaamaan kaikille, joten siihen ei tarvita huomattavia rahasummia.

Toiseksi ihmisen perustarpeisiin kuuluu itsensä toteuttaminen. Valtaosa ihmisten haaveista ovat Martelan mukaan sellaisia, joihin ei tarvita miljoonia euroja.

- Ellei voittaja nyt sitten ole lapsuudesta saakka unelmoinut timanttien keräilystä, niin ihmiset tyytyvät aika pieniin itsensä toteuttamisen keinoihin. Tämän vuoksi yli seitsemästä miljoonasta jää vielä paljon käyttämättä.

Ylimääräiset miljoonat lisäävät Martelan mukaan lottovoittajan henkilökohtaista onnellisuutta siten, että voittaja jakaa rahaansa muillekin.

- Koska ihmiset ovat sosiaalinen laji, onnellisuuden kannalta sosiaalinen ulottuvuus on kaikkein tärkein.

- Jos joku saa tuollaisen rahasumman, sitä rupeaa helposti miettimään, että kaikki pitäisi pitää itsellä. Ikään kuin se olisi tyhmyyttä, että rahaa antaisi muillekin.

Rahalla saavutettavan onnellisuuden määrä on Martelasta kuitenkin rajallinen. Jos ihminen antaisi ison osan rahasta pois, hän voisi kokea saavansa jotain hyvää aikaan sitä kautta.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.