Mainos

Lottohuijaus oli tarkoin suunniteltu operaatio

Perjantaina Iltalehden lööppiin päätynyt "kalajokinen lottovoittaja" ei ollut yhden henkilön pilailua, vaan tarkoin suunniteltu, pääosin kolmen kaveruksen junailema huijaus.

Ryhmä halusi testata, kuinka helposti ja heppoisin perustein lööppijutut syntyvät ja kuinka kritiikittömästi mediassa saa viestejään läpi.

- Tarkoitus oli lähettää juttuvinkki keltaiselle lehdistölle ja katsoa, miten lähdekritiikki pelaa ja kuinka hyvin taustat tarkistetaan, kertoo ryhmän jäsen Kimmo Penttilä MTV:n uutisille.

- Juttuvinkit lähetettiin sekä Iltalehdelle että Ilta-Sanomille. Melko pian Iltalehdestä soitettiin ja haastattelu tehtiin puhelimessa. Kertomustani ei tarkistettu eikä kyseenalaistettu missään vaiheessa, Penttilä toteaa.

Penttilän mukaan tempaus on osa kansainvälistä, taiteen keinoin toimivaa Fluxus-liikettä.

Fluxus-liikkeen ideana on paljastaa yhteiskunnan pinnan alla kyteviä rakenteita ja paljastaa ne yleisölle.

- Tärkeintä ei ole taiteen muoto vaan idea. Tässä teos viittaa oikeaan elämään, jossa kuka tahansa voi päästä julkisuuteen millä tahansa tempulla, kertoo Penttilä.

Se, että Fluxus syntyi tässä tapauksessa lottovoiton ympärille, johtui median kuumeisesta tarpeesta löytää kalajokinen lottovoittaja hinnalla millä hyvänsä, sanoo Penttilä.

Penttilä kertoi huijauksesta ensimmäisenä sanomalehti Keskipohjanmaalle.

Iltalehti julkaisi perjantaina erikoishaastattelun lottovoittajasta. Jutun julkaisemisen jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että kyseessä ei ole jättipotin voittaja. Myös MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan Iltalehdessä haastateltu oli väärä henkilö.

MTV3.fin Viihdeuutiset tavoitti Iltalehdelle lottovoittajana esiintyneen Tommi Vierimaan. Lue Viihdeuutisten juttu

Lue myös:

Lue myös:

"Väärä lottovoittaja" kertoo miten jujuttaminen toteutettiin käytännössä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.