Mainos

Los Angelesin uusi laki tekee pyöräilijälle huutelun rikokseksi

Autoilun mekkana tunnettu Los Angeles on ottanut tiukan linjan pyöräilijöitä häiriköiviin autoilijoihin. Uuden lain mukaan jo pelkkä pyöräilijän sanallinen uhkailu on rikos.

Radion Novan kirjeenvaihtajan Tomi Hinkkasen mukaan pyöräily kasvattaa Kalifornian auringon alla tasaisesti suosiotaan, vaikka onkin Eurooppaan verrattuna yhä apupyörillä. Neljän miljoonan asukkaan kaupungissa vain 13 000 pyöräilee säännöllisesti töihin.

Määrä on vain 0,6 prosenttia työssäkäyvistä. Se on kuitenkin liki 50 prosenttia enemmän kuin 10 vuotta sitten. Valtaosa, 72 prosenttia, taittaa työmatkat yksin omalla autolla.

Pyöräilijöille ei ole erillisiä pyöräteitä, vaan pyörät erottaa autoista vain katuun maalattu kaistaviiva.

Myös pormestari joutunut ongelmiin pyöräillessään

Viime kesänä pormestari Antonio Villaraigosa sai oman osansa autoilijoiden raivosta. Taksikuski töytäisi hänet pyörältään ja aiheutti mustelmia sekä olkaluun murtuman.

Viime viikolla kaupunginvaltuusto sai aikaan lain, joka suhtautuu pyöräilijöiden fyysiseen uhkailuun, kuten autolla tönimiseen, vakavasti. Myös uhkailu, huutelu ja herjaaminen ovat rikoksia.

Laki antaa pyöräilijälle oikeuden vetää lainrikkoja siviilioikeuteen tarvitsematta odottaa kaupungin rikossyytteitä autoilijaa vastaan.

Tomi Hinkkasen mukaan ihmiset eivät vielä ole kovinkaan tietoisia uudesta laista, ja muutenkin he ovat kovin tottuneet kaupungin autoilukulttuuriin. Suurien tuloerojen kaupungissa pyörä on monille ainut vaihtoehto liikkumiseen. Pyöräilyä pidetään lähinnä miesten harrastuksena.

Kaupungissa on myös 14 Bicycle Kitcheniä, pyöräkeittiötä, johon kuka vain voi viedä pyöränsä ilmaiseksi. Kukaan ei huolla pyörää, vaan omistajaa neuvotaan, miten oma pyörä saadaan kuntoon. Työkalut ovat vapaassa käytössä ja varaosia saa ostettua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.