Mainos

Los Angeles löysi mutkattoman ratkaisun rattijuopumuksiin ja liikenneruuhkiin

Yhdysvalloissa Los Angelesin vilkkain juhlintapaikka, West Hollywood, ruuhkautuu pahoin viikonloppuisin, kun tuhatpäinen juhlakansa saapuu Santa Monica Boulevardin ja Sunset Stripin klubeille.

Perjantai- ja lauantai-iltaisin parkkipaikan löytäminen alueelta on käytännössä mahdoton tehtävä – parkkitilaa ei ole tarpeeksi kaupungissa, missä eläminen autotta on tunnetusti varsin haasteellista.

Toinen vakava ongelma on humalassa ajaminen. Joka vuosi West Hollywoodissa noin 300 rattijuoppoa jää rysän päältä kiinni. Tämä merkitsee tuomitulle tyypillisesti vuoden ajokieltoa ja keskimäärin 35 000 dollarin kustannuksia.

Uusi bussipalvelu, PickUp Line, auttaa kumpaankin pulmaan. Niin sanottu partybussi pysähtyy parinkymmenen klubin eteen ja poistaa näin sekä pysäköintitarpeen että tarpeen ajaa paikalle omalla autolla.

Bussimatka on ilmainen – West Hollywoodin kaupunki maksaa viulut. Bussikyytien kustannukseksi on arveltu noin 100 000 dollaria ensimmäiseltä puolelta vuodelta.

Ilmaisia kondomeja juhlaväelle

Matkustajia houkutellaan bussikyytiin alennuskupongeilla, joita voi käyttää reitin varren ravintoloissa ja yökerhoissa.

Partybussi ajaa perjantaisin ja lauantaisin iltakahdeksan ja aamukolmen välillä. Tällöin 6,5 kilometrin mittaista rengaslinjaa kiertää kaksi bussia 15 minuutin välein.

Kirkkaan keltaisesta bussista löytyy kuskin vierestä tippikulho – toisesta kulhosta saa puolestaan ilmaisia kondomeja. Kaiuttimista pauhaa paikallisen dj:n miksaamaa tanssimusiikkia.

The PickUp Linea on markkinoitu sosiaalisessa mediassa, mutta parhaiten viesti siitä on mennyt eteenpäin puskaradiossa.

Ideaa pidetään loistavana ja nyt myös useat muut yhdysvaltalaiskaupungit ovat alkaneet miettiä samantyyppistä ratkaisua ruuhkia lievittääkseen ja yleisöä palvellakseen.

Eniten tungosta keskiyön jälkeen

Armenialaistaustainen Ivan on ollut partybussin kuskina runsaan kuukauden.

– Näen joka ilta, kuinka väärin pysäköityjä autoja hinataan pois, kertoo Ivan.

Juhlijoiden lisäksi Ivanin bussikyytiä käyttävät myös monet työntekijät, kuten parkkipojat ja West Hollywoodin pyörillä liikkuvat turvamiehet, “security ambassadors”, niin sanotut turvalähettiläät.

Eniten tungosta on keskiyön ja yhden välillä, kun hiprakassa olevat bilettäjät suuntaavat jatkoille. Silloin 35-paikkaisessa bussissa on usein vain seisomapaikkoja.

Ivan kertoo, että meno hiljenee pikkutunneilla. Partykuski ei ole toistaiseksi joutunut käyttämään voimakeinoja humalaisten matkustajien hillitsemiseksi.

– Kaikista tilanteista on selvitty puhumalla, kertoo Ivan.

MTV3 - Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.