Mainos

Lordi Hutton: BBC:n kohuraportti perusteeton

Lordi Brian Huttonin johtaman tutkimuslautakunnan raportti tyrmää BBC:n väitteen, että Britannian hallitus olisi liioitellut Irak-uhkaa.

Britannian pääministeri Tony Blair

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kohuselonteko Irakista oli perusteeton väittäessään, että Britannian hallitus oli tahallisesti liioitellut Irakin joukkotuhoaseiden muodostamaa uhkaa. Näin totesi lordi Hutton esitellessään jännityksellä odotettua selontekoaan brittiläisen aseasiantuntijan David Kellyn itsemurhaan johtaneista olosuhteista.

BBC väitti kohuraportissaan, että Britannian hallitus oli tahallisesti paisutellut Irakia koskevia tiedustelutietoja ennen Yhdysvaltain ja Britannian sotaretkeä Irakiin.

Huttonin selonteko ei katso myöskään pääministeri Tony Blairin toimineen asiattomasti. Blairia tai muita hallituksen jäseniä ei myöskään syytetä David Kellyn itsemurhasta.

Selonteon aluksi Hutton totesi tutkimusten vahvistaneen, että Kelly teki itsemurhan ja ettei kukaan voinut etukäteen aavistaa Kellyn surmaavan itsensä.

Lordi Brian Huttonin kerrotaan tehneen kaikkensa varjellakseen raporttia vuotamasta ennen aikojaan julkisuuteen. Siitä huolimatta Sun-lehti kertoi raportin keskeisen sisällön etukäteen.

Kelly-tutkintaan liittyvät tapahtumat

-24.9.2002 Britannian pääministeri Tony Blair esittelee parlamentille Irakin joukkotuhoaseita koskevan muistion. Muistion tiedustelutietojen mukaan Irak kykenee käyttämään joukkotuhoaseita 45 minuutin kuluessa käskyn antamisesta.

-20.3.2003 Yhdysvallat ja Britannia aloittavat hyökkäyksen Irakiin.

-29.5. Yleisradioyhtiö BBC:n radio-ohjelmassa toimittaja Andrew Gilligan siteeraa nimetöntä lähdettä, jonka mukaan hallitus olisi vaatinut Irak-muistion värittämistä viikkoa ennen sen julkistamista. Tarkoituksena olisi ollut liioitella Irakin muodostamaa uhkaa.

-6.6. Blairin viestintäpäällikkö Alastair Campbell valittaa BBC:lle raportista sanoen sen antavan kuvan siitä, että Blair vei Britannian sotaan väärin perustein. Jutusta puhkeaa kiivas riita BBC:n ja hallituksen välillä.

-9.7. Useat lehdet nimeävät aseasiantuntija David Kellyn BBC:n lähteeksi sen jälkeen kun puolustusministeriö on vahvistanut asian oikein päätelleille toimittajille. Kelly on aiemmin kirjoittanut esimiehelleen kirjeen, jossa hän kertoo tavanneensa Gilliganin toukokuussa.

-17.7. Kelly tekee itsemurhan. Pääministeri Blair määrää aloittamaan tutkinnan tapauksesta.

-18.7. BBC myöntää Kellyn jutun lähteeksi.

-1.8. Lordi Brian Huttonin johtama selvitysryhmä aloittaa Kelly-tutkinnan. Kuulustelut aloitetaan runsasta viikkoa myöhemmin.

-27.8. Puolustusministeri Hoon on Huttonin kuulusteltavana. Uudelleen Hoon päätyy tutkimuslautakunnan eteen syyskuussa. Hänen mukaansa puolustusministeriö oli yrittänyt estää Kellyn nimen vuotamisen julkisuuteen.

-28.8. Blair kuulusteltavaksi. Pääministeri sanoo, että olisi eronnut, jos BBC:n jutun väitteet sodan uhan liioittelusta pitäisivät paikkansa.

-25.9. Viimeinen päivä kuulusteluissa. Kellyn perhe syyttää Britannian hallitusta Kellyn käyttämisestä pelinappulana taistelussa BBC:tä vastaan.

-28.1.2004: Huttonin raportti julkistetaan.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 28.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.