Mainos

Lopullinen päätös: Vuotoksen tekoallasta ei tule

Vuotoksen moneen kertaan suunnitellun tekoaltaan alue on nyt rauhoitettu. Lapin ELY-keskus ja Kemijoki Oy ovat sopineet Pelkosenniemellä sijaitsevan alueen rauhoittamisesta luonnonsuojelualueena.

- Olen iloinen, että on saatu aikaan pysyvä suojelusopimus, joka poistaa pitkään jatkuneen epävarmuuden alueen luonnontilaisuuden turvaamisesta. Saamme turvattua palan upeaa suomalaista suoluontoa, kun Kemihaaran soiden Natura 2 000 -alue voidaan toteuttaa myös yhtiön omistamien maiden osalta, iloitsee ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Kemijoki Oy ja Lapin ympäristökeskus aloittivat neuvottelut alueen suojelusta jo vuonna 2007. Nyt rauhoitetulle alueelle suunniteltiin vesivoimaa useiden vuosikymmenien ajan. Hallitus on ehtinyt tehdä periaatepäätöksiä niin Vuotoksen tekoaltaan rakentamisesta kuin siitä luopumisestakin.

- Kiitän Lapin ELY-keskusta ja yhtiötä siitä, että alueen tulevaisuus on turvattu nyt syntyneellä ratkaisulla. Myös asukkaiden kannalta on tärkeää, että esimerkiksi luontomatkailua voidaan lähteä nyt kunnolla kehittämään, sanoo ministeri Niinistö.

Nyt suojeltava 7 737 hehtaarin alue jää Kemijoki Oy:n omistukseen, mutta alueelle tulee suojelutavoitteen mukaisia käyttörajoituksia. Rajoitukset koskevat vesitalouden muuttamista, metsänhakkuuta ja rakentamista. Metsästys ja alueen virkistyskäyttö ovat edelleen sallittuja.

Kemihaaran suot ovat suureksi osaksi luonnontilaisia ja niillä elää useita uhanalaisia lajeja. Alueen suotyypeistä 11 on uhattuja. Alueella on myös rikas linnusto.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.