Mainos

Lopettamassa tupakointia? Apu voi olla kiven alla terveskeskuksessa

Joka kuudes terveyskeskus ei tarjoa lainkaan tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ensimmäistä kertaa tekemän tutkimuksen mukaan terveyskeskusten välillä oli suuria eroja tupakoinnin lopettamisen tukipalveluiden järjestämisessä. 

Suurin osa terveyskeskuksista tarjosi tukea tupakoinnin lopettamiseen, mutta 14 prosentissa terveyskeskuksista sitä ei tarjottu lainkaan. 

- Se ei varmaankaan tarkoita sitä, että siinä terveyskeskuksessa kukaan ei saisi apua lopettamiseen. Se voi tarkoittaa sitä, että terveyskeskuksen sisällä ei ole sellaista järjestelmää tai sopimusta näistä asioista. Eli ei ole sopimusta siitä, miten autetaan tupakoijaa lopettamaan, toteaa THL:n tupakasta vieroituksen asiantuntija Patrick Sandström.

Sandström sanoo, että terveyskeskuksissa pitäisi sopia systemaattisista käytännöistä, miten tupakoinnista eroon haluavaa autetaan.

- Eli lähinnä, kun potilas tulee vastaanotolle, niin kaikille tupakoijille tarjotaan lopettamisen tukea. 

Sandströmin mukaan terveyskeskuksissa on jo vakiintuneita käytäntöjä, mutta niitä pitäisi olla jo enemmän. 

- Kaikissa terveyskeskuksissa niitä on, mutta ne ovat enemmänkin tiettyjen aktiivisten ihmisten ansiota. Pitäisi nimenomaan olla sellainen käytäntö, joka koskee sitä koko terveyskeskusta ja kaikkia terveysasemia, jotka siihen liittyy.

Pääosin tupakoinnin lopettamisen tuki on tällä hetkellä terveyskeskuksissa yksilötukea, eli lääkärin tai hoitajan vastaanotolla keskustellaan asiasta.

–Toinen muoto on ryhmätuki, mutta se ei ole niin tavallinen tukimuoto terveyskeskuksissa, Sandström sanoo.

Tällä hetkellä THL:llä on Käypä hoito -suositus, jonka mukaan jokaisessa keskussairaalassa tulisi olla tupakasta vieroituksen yksikkö.

THL:n asiantuntijan mukaan terveyskeskuksilla olisi parantamisen varaa myös tupakoinnin lopettamista tukevien palveluiden tiedottamisessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.