Mainos

Lontooseen kohoaa jättipilvenpiirtäjä – Meneekö maisema pilalle?

Lontooseen kohoaa kesäkuun olympialaisiin mennessä uusi jättipilvenpiirtäjä, joka jättää varjoonsa niin St. Paulin katedraalin kuin Tower Bridgenkin. Korkeutta pilvenpiirtäjälle kertyy 310 metriä, ja kerroksia siihen mahtuu 65.

Pilvenpiirtäjän arkkitehdille rakennuksen korkeus ei alun perin ollut itseisarvo – itse asiassa arkkitehti Renzo Piano sanoi projektin alussa inhoavansa korkeita rakennuksia, koska ne näyttivät hänestä aggressiivisilta ja arroganteilta.

Tilanne muuttui, kun italialainen Renzo näki joenvarren, johon pilvenpiirtäjä tulisi nousemaan. Rakennusprojektin suunnittelijan Irvine Sellarin mukaan hän alkoi oitis luonnostella vihreällä mustekynällä vihkoonsa ja kertoi näkevänsä mielesssään pilvenpiirtäjän, joka muistuttaa epäsäännöllisen muotoista jäävuorta tai jättimäistä purjevenettä.

Pilvenpiirtäjästä tulee monikäyttöinen rakennus: sinne mahtuu toimistotiloja, mutta myös ravintoloita, hotelli ja näköalatasanteita. Ympärillä levittäytyy Lontoon historiallinen keskusta, josta löytyvät muun muassa Shakespeare´s Globe ja Tower of London.

Pilvenpiirtäjän suunnittelun alkutaivalta hidasti se, että rakennusluvan hyväksyjien mielessä kummitteli yhä muisto New Yorkin syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Lopulta lupa kuitenkin heltisi.

Rakennuksen omistajilla on tosin ollut hankaluuksia saada kaikkea toimistotilaa vuokratuksi, mikä tekee pilvenpiirtäjäprojektin tulevaisuudesta epävarman.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.