Mainos

Lontoon poliisi syyllinen brasilialaismiehen ampumajutussa

Lontoon poliisi toimi väärin surmatessaan syyttömän brasilialaismiehen maanalaisen asemalla heinäkuussa 2005. Tuomioistuimen tämänpäiväisen päätöksen mukaan poliisi vaaransi toimillaan yleisen turvallisuuden.

Poliisit luulivat metrojunaan noussutta 27-vuotiasta Jean Charles de Menezesiä erehdyksessä itsemurhapommittajaksi ja ampuivat häntä lähietäisyydeltä seitsemän kertaa päähän. Hän oli kuitenkin täysin laillisesti Britanniassa oleskellut sähköasentaja.

Kaupungin maanalaiseen oli vain paria viikkoa aiemmin tehty tuhoisia pommi-iskuja ja vain päivää ennen välikohtausta poliisi oli estänyt uudet hyökkäykset viime hetkellä. Turvatoimet oli tämän vuoksi kiristetty äärimmilleen. De Menezesin kohtaloksi koitui se, että hän asui samassa talossa kuin epäonnistuneista iskuista epäilty Hussain Osman ja että poliisit erehtyivät luulemaan häntä Osmaniksi.

Lontoolainen oikeusistuin määräsi poliisivoimat maksamaan noin 250 000 euron sakot ja lisäksi kuluja noin 554 000 euroa. Tuomion mukaan pommittajaksi epäiltyä miestä ei olisi saanut ampua, eikä edes päästää nousemaan junaan, mikä vaaransi yleisen turvallisuuden.

Syytteet yksittäisiä poliiseja vastaan hylättiin viime vuonna todisteiden puutteessa, mikä kirvoitti kitkerää kritiikkiä ulkomaita myöten. Myös tämänpäiväistä päätöstä moitittiin siitä, ettei ole järkevää määrätä verovaroilla toimivaa viranomaista maksamaan sakkoja takaisin valtion kirstuun, kun jo itse oikeudenkäynti maksoi useita miljoonia.

Heti tuomion julistamisen jälkeen oppositiopuolue liberaalidemokraatit vaati poliisikomentaja Ian Blairin eroa. Poliisivirasto asettui kuitenkin tukemaan häntä sanomalla, ettei syytteitä ollut nostettu henkilökohtaisesti Blairia vastaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.