Lontoo, Lontoo ja kolmannen kerran Lontoo

Lontoossa 27.7.-12.8. järjestettävät olympialaiset ovat kaupungissa jo kolmannet. Aiemmat kisat pidettiin vuosina 1908 ja 1948. Lontoosta tulee ainoa kaupunki maailmassa, jossa kisat on järjestetty kolmesti.

Lontoo oli mittava metropoli jo aikaisemmissakin kisoissa ja moni kaupunkia hallitsevista maamerkeistä oli jo tuolloin olemassa. Kaikki olympialaiset ovat kuitenkin muokanneet kaupunkikuvaa uudestaan enemmän tai vähemmän muun muassa uusilla kisapaikoilla. Tämän vuoden kisoissa toiminta keskittyy voimakkaasti Itä-Lontooseen, jonne on rakennettu runsaasti uusia kilpailuareenoita.

Kisa kisalta järjestelyt ovat muuttuneet myös mittavammiksi ja suomalaisurheilijoiden menestymismahdollisuudet vaatimattomammiksi.

Vuosi 1908 oli erikoinen

Kisat piti järjestää Roomassa, mutta Vesuvius-tulivuoren purkautuminen vuonna 1906 muutti suunnitelmat. Lontoo sai kisat järjestettäväkseen kahden vuoden valmistautumisella.

Kisoihin osallistui 2008 urheilijaa 22 maasta. Mitaleista kilpailtiin 110 lajissa 22 urheilumuodossa, muun muassa köydenvedossa ja haavipallossa.

Olympiastadion oli tuolloin White City, Shepherd´s Bushissa Länsi-Lontoossa. Katsojakapasiteetti oli 68 000 istumapaikkaa. Stadion purettiin vuonna 1985, ja sen paikalla on nyt yleisradioyhtiö BBC:n yksi toimitaloista.

Suomi osallistui ensi kertaa olympiakisoihin. Vaikka Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa, sillä oli kisoissa oma 65 kilpailijan joukkue.

Suomi voitti viisi mitalia, joista yksi kultainen, yksi hopea ja kolme pronssia. Sijoitus mitalitaulukossa oli 13:s. Kulta ja hopea tulivat kreikkalais-roomalaisesta painista, jossa Verner Weckman päihitti loppuottelussa Yrjö Saarelan.

Kokonaiskustannukset olivat 15 000 puntaa. Nykyrahassa 850 000 puntaa eli hieman yli miljoona euroa.

Vuosi 1948 sodasta toipuessa

Olympialaiset piti järjestää Lontoossa jo vuonna 1944, mutta toisen maailmansodan takia kisoja ei voitu järjestää. Lontoo joutui kisaamaan kisaisännyydestä uudestaan ja voitti äänestyksen.

Kisojen avaajana toimi kuningas Yrjö VI.

Kisoihin osallistui 4104 urheilijaa 59 maasta. Kisoissa oli 108 kilpailua 19 lajissa. Näytöslajina kisoissa oli muun muassa ruotsalainen voimistelu.

Olympiastadion oli jo tuolloin kuuluisa Wembleyn stadion Luoteis-Lontoossa. Aiemmalta nimeltään paikka oli The Empire Stadium, ja se avattiin vuonna 1923. Katsojia stadionille mahtui 76 000. Vanha Wembley purettiin 2000-luvun alussa ja tilalle rakennettiin 90 000 katsojaa veteävä uusi Wembley.

Suomi saavutti kisoissa yhteensä 20 mitalia, joista kahdeksan kultaista, seitsemän hopeaa ja viisi pronssia. Mitalitaulukossa Suomen sijoitus oli kuudes. Ehkä parhaiten suomalaisten mieliin on jäänyt Tapio Rautavaara, joka voitti kisoissa keihäänheiton.

Kokonaiskustannukset olivat reilut 730 000 puntaa. Nykyrahassa noin 20 miljoonaa puntaa eli noin 24 miljoona euroa.

Vuosi 2012 aivan jotain muuta

Lontoon kanssa kisaisännyydestä kilpailivat New York, Pariisi, Moskova ja Madrid. Lopullisessa äänestyksessä Lontoo peittosi Pariisin äänin 54-50.

Kisojen avaajana toimivat Kuningatar Elizabet II ja prinssi Philip.

Kisoihin on osallistumassa noin 10 250 urheilijaa 204 eri maasta. Olympialaisissa on 302 kilpailua 26 lajissa.

Uusi Lontoon olympiastadion, Olympic Stadium, on Itä-Lontoon Stratfordissa. Sen maanrakennustyöt alkoivat vuonna 2007 ja stadion valmistui viime vuonna.

Suomen kisajoukkueessa on mukana reilut 50 urheilijaa. Suomen Olympiakomitean virallinen tavoite kisoissa on kolme mitalia ja kuusi pistesijaa.

Kisoihin on budjetoitu 9,3 miljardia puntaa eli noin 11,1 miljardia euroa.

(Lähteet: London Olympics 1908 and 1948 -kirja, Suomen Olympiakomitea, Wikipedia, www.london2012.com.)

Lue myös:

    Uusimmat