Mainos

Lontoo ja Frankfurt yhdistyvät iX-pörssiksi

Lontoon ja Frankfurtin pörssit ilmoittivat tänään virallisesti yhdistyvänsä uudeksi iX-nimiseksi pörssiksi.

Tasaveroisesti omistetun pörssin päämajaksi tulee Lontoo, ja siihen kootaan kaikki kahden sulautuvan pörssin liiketoiminnot.

IX-pörssin kaupankäyntijärjestelmäksi on valittu Deutsche Börsen elektroninen Xetra-järjestelmä. Saksasta löytyi myös iX:lle toimitusjohtaja, Deutsche Börsen nykyinen toimitusjohtaja Werner Seifert.

Lontoon pörssin hallituksen puheenjohtajasta Don Cruickshankista tulee myös uuden pörssin hallituksen puheenjohtaja. Lontoon pörssin nykyinen toimitusjohtaja Gavin Casey jatkaa toistaiseksi työskentelyä uudessa pörssissä, mutta hänen on tarkoitus väistyä myöhemmin.

Fuusio kasvattaa entisestään Lontoon pörssin johtavaa asemaa Euroopan osakemarkkinoilla, uudessa pörssissä käydään 53 prosenttia Euroopan osakekaupasta. Lähes puolet Euroopan 300 suurimmasta yhtiöstä on jo listautunut jompaankumpaan pörssiin.

Uusi pörssi saa Frankfutin pörssin tytäryhtiön Eurexin myötä nokkapaikan myös johdannaismarkkinoilla. Väistyvän toimitusjohtajan Caseyn mukaan olisi järkevää, että kaikki kaupankäynti yhdistyneessä pörssissä tapahtuisi tulevaisuudessa euroissa. Yhtiöt voivat kuitenkin itse valita listautumisvaluuttansa, ja yhteisvaluutta otettaisiin käyttöön vain neuvottelujen jälkeen.

Yhteistyöhön Nasdaqin kanssa kasvuosakkeissa


Lontoon ja Frankfurtin kaksi vuotta kestäneet neuvottelut johtivat nyt siis vihdoin tuloksiin. Vauhtia takunneeseen hankkeeseen tuli maaliskuussa, kun Pariisin, Brysselin ja Amsterdamin pörssit julkistivat yhdistyvänsä Euronext-markkinapaikaksi.

Nyt kaksikko kertoi solmineensa amerikkalaisen teknologiapörssin Nasdaqin kanssa esisopimuksen eurooppalaisen kasvuosakkeiden markkinapaikan perustamisesta. IX:n ja Nasdaqin puoleksi omistamassa hankkeessa on tarkoitus yhdistää Frankfurtin Neuer Markt ja Lontoon techMARK, jotka ovat erityisesti kasvavien IT-yhtiöiden markkinapaikkoja.

IX kutsuu myös muita Euroopan pörssejä liittoonsa, ja keskusteluja käydään niiden mukaan jo ainakin Milanon ja Madridin pörssien kanssa. Pörssejä ajaa yhdistymiseen uusien elektronisten kilpailijoiden luoma paine.

Lisäksi suuret välittäjät ajavat Euroopan laajuista kaupankäyntiä ja selvitysjärjestelmää, jotta liiketoiminnan kustannukset laskisivat, eikä teknologiainvestoinneissa syntyisi päällekkäisyyksiä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.