Mainos

Lonkkamurtumat vähenemässä selvästi

Yhtenä selityksenä lonkkamurtumien vähentymiseen tutkijat pitävät suomalaisten jatkuvasti lisääntynyttä keskipainoa ja lihavuutta. Toiseksi selitykseksi tutkijat tarjoavat ikääntyneen väestön parantunutta toimintakykyä.

Lonkkamurtumat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan kääntyneet selvään laskuun Suomessa. Myös seurantatutkimukset muista Pohjoismaista viittaavat aivan samaan suuntaan.

Tampereen yliopiston ja UKK-instituutin tutkijoilla ei ole yhtä selitystä suunnanmuutokselle, vaan kehitykseen on todennäköisesti vaikuttaneet muun muassa elintapojen muutokset, väestön painon nousu ja parempi suojautuminen murtumia vastaan.

Useiden tutkimusten mukaan iäkkäiden kaatumisten ja luukadon aiheuttamat murtumat lisääntyivät niin Suomessa kuin muissakin maissa 1970-90-luvuilla varsin nopeasti.

Tutkimusryhmä on jatkanut aiempien vuosien seurantaa vuoden 2004 loppuun asti samanlaisella aineistolla kuin edellisinä vuosikymmeninäkin. Seurannan mukaan 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien lonkkamurtumat eivät ole enää lisääntyneet viime vuosina. Vuonna 2004 murtumia oli 7083, kun taas vuonna 1997 niitä oli 7122. Myös ikävakioituna lonkkamurtumien esiintymistiheys on alkanut pienentyä niin naisilla kuin miehillä.

Painonnousu vähentää murtumia

Syitä tähän suunnan muutokseen ei varmuudella tiedetä. Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät suomalaisten jatkuvasti lisääntynyttä keskipainoa ja lihavuutta. Alhainen kehon painoindeksi on voimakas lonkkamurtuman vaaratekijä.

- On laskettu, että yhden yksikön nousu väestön painoindeksissä vähentää lonkkamurtumien ilmaantuvuutta noin seitsemän prosenttia, arvioi ylilääkäri Pekka Kannus UKK-instituutista.

Toiseksi selitykseksi tutkijat tarjoavat ikääntyneen väestön parantunutta toimintakykyä. Huono lihaskunto ja heikko suorituskyky ovat kaatumisten ja lonkkamurtuman tunnettuja vaaratekijöitä ja pienikin väestötason parannus toimintakyvyssä saattaa vähentää kaatumisia ja murtumia.

Kolmas selitys voisi olla 90-luvun kampanjat luukadon ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Tupakoinnin vähentäminen, liikunta, kalkki, D-vitamiini, hormonikorvaushoidot ja varsinaiset luulääkkeet ovat voineet parantaa luumassaa ja luuston lujuutta jo tuolloin.

Myös iäkkäiden ihmisten kaatumisia ja kaatumisvammoja on Kannuksen mukaan pyritty viime aikoina vähentämään voima- ja tasapainoharjoittelulla, kaihileikkauksilla sekä keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käytön vähentämisellä. Myös lonkkasuojaimia ja kenkien liukuesteitä on tullut markkinoille.

Tutkijoilla on tarjolla myös sellainen selitys, että tiettyinä aikoina syntyneet ihmiset olisivat syystä tai toisesta muita alttiimpia elämän ehtoopuolella syntyville murtumille.

Lonkkamurtumat aiheuttavat runsaasti kipua, vajaakuntoisuutta sekä hoitokustannuksia. Ne vievät myös helposti pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Lonkkamurtumat aiheuttavat myös vuosittain yli 200 suomalaisen ennenaikaisen kuoleman.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.